Az aktuális rész ismertetője: Magyarország összes tájegységhez hasonlóan a Balatonnál is három alappillére volt az étkezésnek: a káposzta, a gabonafélék és a burgonya, ehhez kapcsolódott a hal fogyasztása, mely jellegzetes és egyszerűségükben is különleges fogásokat eredményezett. A filmből ezek közül megismerhetjük az egyébként tiszai halászoktól átvett halászlé, a töltött csuka és az ecetes hal receptjét, valamint egy finom süteményét, a "lábatlan tésztáét", és a híres, cikóriából főzött "tihanyi habos kávéét" is.
A műsor ismertetése: Németkér a Mezőföld tájegységnek déli részén található, Tolna megye északi részén. A török háborúk utánra teljesen elnéptelenedett településre 1785-től a Habsburgok és a magyar földesurak által is szorgalmazott betelepítések hatására érkeztek német bevándorlók, zömmel a Hesseni Nagyhercegségből. Ezen bevándorlók tekinthetők a mai Németkér őslakosainak. Műsorunkban a következő sváb ételek elkészítésével ismertetjük meg nézőinket: krumplis tészta, kéri rudacska, kelt gombóc káposztával, hamis mézes puszedli, töltött dagadó, püspökkenyér.
Hozzászólások