Az aktuális rész ismertetője: A szójababból készült ételek évszázadok óta az ázsiai konyha fontos elemei. Ma a szójaszószt, a miszót és a tofut a világ más részein is ismerik, és egyre népszerűbbé válnak. A szójabab fehérjében, szénhidrátokban és zsírokban gazdag. Fehérjéje hasonló az állati fehérjéhez. Éppen ezért számos országban a vegetáriánusok és a vegánok a húst helyettesítik a tofuval és a szójagranulátummal. Ázsiában azonban nem tekintik őket helyettesítőnek, hanem sajátos kulturális státuszuk van. A szójának mint élelmiszernek a régmúlt időkre nyúlik vissza a története. A tofu például Kínából származik. A buddhista szerzetesek több mint tizenöt évszázaddal ezelőtt hozták a tofut Japánba. Ma Japán a rendkívül változatos szójaételeiről is híres, a tofu alapélelmiszer. Kiotó számos étteremmel büszkélkedhet, amelyek változatos tofumenüket kínálnak, de sok itt a miszo- tofu- és szójaszósz gyártó is. Japánban olyan szójatermékeket is találnak, amelyek máshol kevéssé ismertek, mint a fagyasztva szárított tofu vagy a yuba, a szójatej szárított bőre. (.)
Hozzászólások