Az aktuális rész ismertetője: A Loire kelet-nyugat irányban keresztezi a Touraine régiót. Hercegek és királyok építették kastélyaikat és palotáikat ebbe az enyhe éghajlatú régióba, Párizstól nem messze. Touraine a mezőgazdaságról és a szőlőtermesztésről ismert. A "Sainte Maure" kecsketejből készülő hamus kérgű sajtrolád. Pithiviers-be, töltött tésztatáskába sütik bele boros szirupba áztatott aszalt körtével együtt. A bor a desszerteknél is előjön: a tarte au vin a helyi almás lepény, melyet kisülés után boros mázzal vonnak be. (.)
A műsor ismertetése: Nyugat-Szibériában, az Altáj-hegység lábánál, Kazahsztán határán egy kis faluban élnek a nagyszülők, gyerekeik és családjuk. Többnyire mezőgazdasággal foglalkoznak, de van közöttük kovács és tanítónő is. A filmben láthatjuk az okroska, a hideg zöldségleves, vagy a manti, a töltött tésztatáska készítését. A helyben termett sütőtököt darált hússal töltik meg, a padlizsánt fokhagymával és petrezselyemmel lerakva, télire teszik el.
Hozzászólások