Az aktuális rész ismertetője: Méz, liszt és illatos, egzotikus fűszerek alkotják a mézeskalácsot, ezt az Európa szerte kedvelt csemegét. Anita Lackenberger dokumentumfilmje bemutatja, hogyan sütik a mézeskalácsot Ausztriában, Lengyelországban, Csehországban és Magyarországon. A történeti áttekintés mellett megtudhatjuk azt is, miben hasonlítanak és térnek el a különböző országokban kapható, ma is nagy népszerűségnek örvendő finomságok. Néha a legegyszerűbb dolgok a legértékesebbek: a méz, a rozs- vagy búzaliszt, a mandula, a mogyoró, és a drága fűszerek, mint a fahéj, a bors és a szegfűszeg, ezen kívül az idő és a kézművesség szeretete _ ezekből áll a mézeskalács. Ez a számtalan variációban létező sütemény már a kora középkor óta létezik Európában. Az 1143-as kolostoralapítás a stájerországi Seckauban nem csak a hittérítés, hanem a kolostor gazdálkodásának eszköze is volt. Számos iparos, köztük valószínűleg egy mézeskalácsos is megvetette a lábát az Ágoston-rendi szerzetesek közössége körül. A kolostor életében az egyik feladat a méhészet volt, de nem elsősorban a méz, illetve a mézeskalács miatt, hanem a gyertyák viaszáért. A nagy karos gyertyatartók elsősorban a templomokat világították meg, az ízletes mézeskalács csupán melléktermék volt.
Évadok:
Stáblista
Alkotók
- Heinz Leger Manfred Christ Harald Pokieser Alfred Vendl Kurt Mündl
- Fritz Aigner Pavol Barabáš Florian Berger Martin Betz John Capener
- Kurt Adametz Andy Baum Erwin Kiennast Roman Kariolou Andreas Fabianek
- Harald Mittermüller Josef Neuper Klaus Achter Dietrich Heller Kurt Mündl
- Walter Kohler Heinrich Mayer Werner Fitzthum Rudolf Klingohr Dieter Pochlatko
- Dieter Pochlatko Rudolf Klingohr Werner Fitzthum Willi Zanat Thomas Harnisch
- Joerg Achatz Roland Buzzi Martin Biribauer Kurt Mündl Andrew Naylor
Hozzászólások