Fejezetek Magyarország közlekedéstörténetéből / Vasutat százat, ezeret!

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar ismeretterjesztő filmsorozat, 5. rész, 29 perc

Értékelés:

24 szavazatból
Szerinted?

Az aktuális rész ismertetője: A közlekedés fejlesztésének fontosságát kiemelten kezelő gróf Széchenyi István 1832 őszén tett angliai látogatása során ismerkedett meg a vasúttal, melyről már ekkor ezt írta naplójába: "Meg vagyok győződve, hogy egy-két esztendő alatt nagy tökélyre viszik." Az 1836. évi úgynevezett Vasúttörvény nyomán több társaság is alakult a különböző nyomvonalak kivitelezésére. A Pest-Vác vonalat kivitelező Magyar Középponti Vaspálya társaság a megvalósításban több, akkor újdonságnak számító eljárást alkalmazott. 1847. szeptember 1-jén a frissen hivatalba lépett István nádor elindulhatott az első szerelvénnyel Szolnokra. Ezen a nyáron átadtak még egy vonalat Bécsújhely és Sopron között, melyet újabbak és újabbak követtek.A sikeres hazai vasútépítéseknek köszönhetően a magyar közforgalmú vasúthálózat hossza 1914-ben 22.869 km volt, ami európai szinten is jelentős vonalsűrűséget jelentett. A magyar mérnökök a vasút villamosításában évekkel megelőzték a világot, de ehhez kellettek az olyan kiváló emberek, akik már nagyon korán felismerték, hogy a jövő az elektromosság hasznosításában rejlik. Kandó Kálmán felismerte, hogy nagy távolságra nagy teljesítményt átvinni csak váltóárammal lehetséges. A világ első ilyen működő vonalát is az ő tervei alapján építették az 1900-as évek elején.

A műsor ismertetése: A 18 részes sorozat különböző közlekedési formák kialakulásába, működésébe, gyorsabbá, modernebbé, gazdaságosabbá válásának folyamatába enged betekinteni.
Archív felvételekkel.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
szalapala 2019 jan. 12. - 15:55:00 9/10
Ez tényleg egy jó kis sorozat, nagy kedvencem.
Ahogy - időnként meglepő, de utólag logikus - háttérmagyarázatokkal szolgál a hazai közlekedés történetéhez, és emléket állít a mérnököknek, akik - valljuk be - sokkal fontosabb dolgokat tettek, mint pl. a politikusi gárda bármikor.
Jópofa kis melléksztorik is színesítik - pl. a repülőgépeltérítések vagy hogy melyik nagy konstruktőrünknek nem volt még műszaki végzettsége sem és ezért állították parkolópályára az ipari ellenfelei.
Mindenkinek érdemes megnéznie.
Diablo72 2013 szept. 13. - 19:12:01
Jó sorozat, csak azt is jó lenne tudni mikor is adják valójában. Kora reggel vagy délután? Közjáték vagy Család barát vagy milyen címen? Többnyire ezek vannak megadva 18:30-ra és helyette ez a sorozat van. A félrevezetés miatt lemarad róla az ember.
Mi okoz gondot a port.húúúú -nak hogy a tényleges mûsort írják meg a két Dunára?

A sorozat zenei aláfestéséhez úgy látom (hallom) Az óceánjáró zongorista legendája címû film zenéje ragadta meg a készítõket.
fofla 2010 dec. 16. - 15:20:07
Nah ez egy nagyon jó kis sorozat. Remélem kiadják DVD-n is.