Személy

Bíró Eszter

énekesnő, színész

Bíró Eszter sokoldalú előadóművész: színész és énekes, aki több zenei stílusban és különböző színpadokon is otthonosan mozog. Pályafutása 16 évesen a Miss Saigon főszerepével kezdődött, az Egyesült Államokban végzett tanulmányai befejezése és fellépései után több más között a Mozart! és a Az Operaház Fantomja című musicalek, illetve a Csoda Krakkóban című film női főszereplője, illetve a Budapest Klezmer Band énekese. Nemzetközi karrierjében fontos állomások voltak az Al Di Meolával, a világhírű barcelonai La Fura Dels Baus társulatával, a new yorki Off-Off Broadway-n való fellépései, illetve elnyerte a Rovinjban számos európai ország közreműködésével megrendezésre került Blue Pearl Youth Pop Festival első helyezését.
2006-ban jelent meg 1. szólólemeze Zenéim 2000-2006 címmel, amelyen elsősorban saját szerzeményeit adja elő, és duettet énekel Presser Gáborral. 2007 végén jelent meg első saját világzenei albuma, az Ezter. Harmadik önálló albuma a Mikor lesz az már?, amelyet a Bíró Eszter Quintet formációjával jegyez. Az Ezter lemez egyik száma felkerült a Hungry for Hungary 15 000 példányban megjelent válogatáslemezre a mai legjobb világzenei produkciók közé, illetve az album bekerült az egyik legnevesebb new yorki népdalgyűjtő intézmény gyűjteményébe. Eszter 2013-ban elsősorban gyerekeknek és családoknak szóló képeskönyvet és lemezt, illetve színpadi produkciót készített, Állati Zenés ABC címmel, amellyel 2014-ben elnyerte a Fonogram díjat, és a lemez az év gyermek albuma lett.
Eszter 2013 nyarán Bécsben, majd New Yorkban (vendége a Grammy-díjas Frank London a Klezmatics-ből) és Washingtonban (a Kennedy Centerben és a Smithsonian Folklife Festivalon) turnézott zenekarával.
2013 nyarától újra látható színpadi szerepben, Melanie alakítója az Elfújta a szél című musicalben a Szegedi Szabadtéri Játékokon, a Soproni Arénában, majd a Budapesti Operett Színházban, és Zorán duett - partnereként szerepelt 2014 februárjában a Budapest Sportarénában. Játszik a Centrál Színházban is. Jelenleg Állati Zenés ABC című gyerekeknek szóló koncertjével turnézik, és büszke arra, hogy a könyvet és lemezt 2013 őszétől több állami általános iskola 1. osztályában használják a tananyag alternatív kiegészítéseként.
Eszter 2006 óta vezeti saját, független lemezkiadó cégét, a Miss Biro Publishing-et, illetve szakmai sikerei mellett boldog édesanyja 2008-ban és 2010-ben született gyermekeinek.

Hozzászólások