Személy

Lewis Jordan

előadó
A San Fransiscó-i születésű polihisztor a blues egyik fellegvárában, Chicagoban nőtt fel, ahol sokoldalú muzsikusok társaságában tanult az évek során. A polihisztor kifejezés nem véletlen: a szaxofon bűvölése mellett költészettel, színészettel és darabírással is foglalkozik az amerikai művész. Társalapítója az United Frontnak, a nyugati part egyik megtermékenyítő erejű társulatának, amely eredetiségéről, merész fantáziájáról és kulturális összetételéről ismert. Lewis Jordan, mint előadó, a zene és az írott szavak közé próbál hidat verni: a kompozíció, a hangszer és a költészet szintjén egyaránt.

Karrierje során az improvizáció szerkezetére összpontontosított, amely aztán más művészeti ágak művelőivel folytatott közös munkákhoz vezetett, és olyan táncosokkal, költőkkel, színészekkel és zenészekkel dolgozott együtt, mint Brenda Wong Aoki, Anthony Braxton, Juan Ceballos, Scott Davis III, Lisle Ellis, Sara Felder, Danny Glover, Q.R. Hand, Mark Izu, Jon Jang, Kash Killion, Genny Lim, devorah major, James Newton, Donald Robinson, Ntozake Shange, Cecil Taylor és sokan mások.

Érdeklődését nagyban meghatározza, hogy alaposan elmerüljön a társalkotók kifejezésmódjainak mélységeiben, hódolva a tradícikóknak, s mégis a jelen sürgetésének beszélve.

Hozzászólások