Személy

Macskássy Katalin

rendező, szerkesztő
Született: 1942. július 13. (Magyarország, Budapest)
Meghalt: 2008. március 7. (Magyarország, Budapest)

Macskássy Katalin 1942. július 13-án született Budapesten. 1971-ben kapott diplomát a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, ezt követően a Pannónia Filmstúdióban dolgozott. Animációs filmjei több hazai és nemzetközi fesztiválon nyertek rangos díjakat. Készített televíziós sorozatokat, művészeti programokat és dokumentumfilmeket is. Legjelentősebb munkái gyerekekről szólnak, ezekkel saját műfajt teremtett: az animációs dokumentumfilmet. Számos alkotása közül kiemelkedik a Gombnyomásra, a Sosem volt Cigányország, a Tücsök és hangya, a Parasztdekameron, vagy a Hol volt, hol nem volt című mesesorozat. Munkásságát a hazai és a nemzetközi szakmai fórumok számtalan kitüntetéssel, köztük Fellini-díjjal ismerték el.

Hozzászólások

_goldie_ 2015 júl. 16. - 21:26:25
Macskássy Kati (Balázs Béla-, UNICEF-díjas filmrendezõ, érdemes mûvész és nem utolsósorban a Mézga család különös kalandjainak alkotója) több ezer kisgyereket kérdezett harminc éve arról, hogy milyennek látják a szüleiket.
(...Macskássy Katalin rajzolóként volt alkotója ahogy Rófusz Ferenc is)

„Anyukám 156 cm magas, most nemrég befestette a haját szõkére, hogy ne látsszon olyan öregnek, mivel már 35 éves. Reggel és délben kávét iszik, és egy jószívû embert keres magának, hogy nekem új apukám legyen.” (Vera, 10 éves)
„Olyan férjet szeretnék, aki nem iszik, nem cigizik, de tud mosogatni, fõzni, vasalni. Szép és fõleg béketûrõ. Aki a férjem lesz, mindig meg fogja tartani az ígéretét.” (Anett, 13 éves)
„Hát, én úgy lettem, hogy az apukám nagyon vágyott egy gyerekre, de egy papának nem lehet gyereke, ezért elkezdett keresni egy mamát. Egy jó nagy mellû nõt keresett feleségnek, mert a mamáknak nagyon kell a mell, mert azon szoptatják a kisbabájukat.” (Zoltán, 7 éves)