Személy

Marton László

rendező, osztályvezető tanár, fordító
Született: 1943. január 6. (Magyarország, Budapest)
Meghalt: 2019. szeptember 12.

1943-ban született Budapesten. Eleinte karmester akart lenni, 1968-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskola rendező szakán, osztályvezető tanára Nádasdy Kálmán volt. Kezdetben az Operaházban dolgozott, ezután került a Vígszínházhoz, egyik legsikeresebb rendezése a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról volt. 1985 és 2009 között az intézmény igazgatója volt, később főrendezőként dolgozott ugyanitt, 1969 óta tanít a Főiskolán. Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész.

Hozzászólások

3/10
Rojita 2019 szept. 17. - 14:57:47 3/10
Nyugodjon békében!

Csak a szépre emlékezzünk.
Legismertebb rendezései: Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról, Királyi vadászat, Kőmíves Kelemen, Közjáték Vichyben, A padlás, Össztánc, Fekete Péter, Sylvia, Príma környék, Kvartett, A Pál utcai fiúk.
vino-et-veritas 2019 szept. 17. - 14:03:42
Pár napja már ő sincs.
3/10
Rojita 2019 máj. 19. - 19:40:05 3/10
Vajon még mindig tanít az SzE-en? Mert látom a leleplezése után is rendezte az osztályát 2018-ban.
Most meg már rendez Veszprémben. Hogy oldotta ott meg a helyzetet a színházigazgató? Mindig beült Ő is a próbákra, vagy megbízott vkit, h mindig legyen ott harmadiknak, vagyis a rendező úr sose maradjon kettesben egy színésznővel se?
Vagy mindent elfelejteni, nem beszélünk róla?
Ha meg egy nő négyszemközt szóba áll a rendező úrral, az magára vessen? Ezzel egyet értek.
Krasna 2017 okt. 27. - 01:20:50
Ez nem bocsánatkérés! Ez egy sarokba szorított, megsértõdött férfi próbálkozása. Nem ismer be semmit, Õt félreértették. Õ csak azért "közelített" a lányokhoz, hogy segítsen nekik, hogy azt érezzék a lányok, befogadja õket a színészek családjába.
Remélem, hogy nem engedik vissza tanítani az egyetemre. Nem hiszem, hogy lenne olyan szülõ, aki nyugodtan engedné akár a 20 éves lányát színi órára, ahol ilyen ember tanít.
Színházban rendezni pedig csak a 60 éven felüli színészekkel engedném dolgozni, de legjobb lenne, ha elhagyná az országot. Vonuljon számûzetésbe!
Edmond Dantes 2017 okt. 23. - 17:46:37
Sokatmondó h ez a topik csak most, a "nehéz idõkben" nyílt meg. Sokat elárul ez Marton Lászlóról. Színigazgatói és (fõ)rendezõi pályafutása szvsz a Vígszínház elszürkülésének és szürkének maradásának fõ kiváltója, ami Eszenyi Enikõ ígéretes igazgatói rajtja után rövid idõn belül sajnos vissza is állt, talán nem függetlenül attól h a fõrendezõ azt követõen is = tegnapelõttig fõrendezõ maradt h az igazgatói széket kegyesen átengedte Eszenyinek. A Vígszínház színésztemetõ, jobb esetben az a szerencsés éli túl (és nem "temeti" el ill. maga alá a színház), aki idõben odébbáll. A fluktuáció nem ok nélkül akkora, amekkora.
vino-et-veritas 2017 okt. 22. - 20:18:34
Amit tõle láttam, az "tisztességesen megcsinált" munka volt.
A nagyság átka? Mindenkinek vannak "napfoltjai"?
Szinte mindent elért, amit itthon (és részben külföldön is) egy színházi ember elérhet.
Lehet, hogy nem szerencsés az alkotót és a "bûnöst" elválasztani, de a munkáján ezek a kilengések nemigen jöttek át.
Kicsit hasonló az eset, mint Polañskinál (na, erre valaki biztosan "harapni" fog), aki nagyszerû rendezõ, de õ jogilag is "megbotlott"...

OFF
1.
Volt valami régi vicc.
A professzorhoz a lányka meglehetõs miniben ment vizsgázni.
Az öreg piszkosul beindul és azt mondja:
- Mint tanár nem tehetném, de mint férfi megteszem! - azzal elkezdi a lány combját simogatni.
Erre a vizsgázó:
- Mint hallgató nem tehetném, de mint nõ megteszem! - és lekever egy óriási pofont az elképedt tanár úrnak...

2.
Jópár évvel ezelõtt több projekt ügyében kapcsolatban álltunk az egyik leghíresebb olasz egyetem egyik professzorával.
Viszonylag jóképû, bajuszos, mosolygós figura, aki, ha Magyarországra jött, mindig "hozott magával" a hallgatóiból is.
Egyszer mondja a fõnököm, hogy baj van a professzorral, mert molesztálta a diákokat.
Hûha! Egy forróvérû "macskazabálótól" ez már-már el is várható!
Valamivel késõbb vendégelõadó voltam az egyik francia mezõgazdasági fõiskolán, ahol egy nemzetközi képzés során összeverõdött egy ugyancsak nemzetközi oktatócsapat. Közös vacsora közben óvatosan kérdezem az említett professzor egyetemérõl jött fiatal kolleginát, hogy most mi a helyzet?
Pillanat alatt megáll a kés a levegõben, majd elpirulva mondja, hogy a tanár úr nem a diáklányokat, hanem a fiúkat "zaklatta"....

3. Valóban a 21. századot írjuk, csak éppen ennek a "modern" feudalizmusát határokon belül és kívül...
filoszemitabéluska 2017 okt. 22. - 19:37:35
Itt az ideje, hogy én is elõjöjjek a magam "molesztáltak " történetével. Mikor Jennifer Lawrence Budapesten forgatott, megszólított az utcán, hogy menjek fel a szállodai szobájába, mert megmutatja az Oscar-díj gyûjteményét. Mivel naiv és ártatlan vagyok, gyanútlanul felmentem, mire fogdosni kezdett és alig tudtam kimenekülni a szobából. Máig sokkos állapotban vagyok a történtek miatt. Valószínûleg tagadni fogja az abúzust, de nekem majd akkor is megéri, mert a figyelem középpontjába kerülhetek egy idõre.
filoszemitabéluska 2017 okt. 22. - 17:28:58
Állítólag egy neves spiritiszta megidézte Gobbi Hildát, aki megjelent asztrál testben és elmondta, hogy ML õt is megkörnyékezte.
hanguktaekwondoo 2017 okt. 22. - 16:07:17
na, ugrik már a nép.
parancsba adták
elindították
görög elõre
hízik rendesen.
filoszemitabéluska 2017 okt. 22. - 15:59:28
Beperelte Sárosdi Lillát becsületsértésért, mert azt állította róla, hogy löttyedt a hímtagja. A tárgyaláson meg fogja mutatni, hogy igenis kemény. Õt meg több színésznõ perelte, amiért diszkriminatív módon meg sem próbálta õket megdönteni, pedig a csúnya nõk is vágynak az erotikára. Szövevényes ügy!
EIB 2017 okt. 22. - 14:41:52
Én úgy tudom, van egy kislánya.
Egyébként az eddig hallott esetek passzív alanyai _nem_színésznõ_hallgatók_voltak, hanem 18-23 év közötti lányok, akik kiestek a rostán/még nem is jelentkeztek, csak rajongtak a színházért, kiszolgáltatottak voltak, és akiket szép szakmai karrierrel hitegetett a rendezõ úr.
Ha és amennyiben igaz ez, mert az ártatlanság vélelme megilleti ML-t is.
Krasna 2017 okt. 21. - 23:09:32
Szerettem-, szeretem a rendezéseit, - régi vígszínházi látogató vagyok. Most teljesen döbbent vagyok, hogy több színésznõ-hallgató is szexuális zaklatójukként meséltek tanárukról, rendezõjükrõl. Mindezt, évtizedek óta folytatta. Ha ez igaz és a bíróság is el fogja marasztalni, akkor pályájának vége. Nem foglalkozhat többé fiatalokkal! Sajnálom az inzultált lányokat és sajnálom a színházat. (Talán, ha a rendezõ úrnak leánygyermeke is lett volna, nem csak fiai, akkor nem használja ki a kiszolgáltatott lány-tanítványait.)
Még az a furcsa gondolat is megfordult a fejemben, hogy a rendezõ úr minden lány-tanítványától elvárta a személyes tiszteletének kézzel fogható kifejezését az évtizedek alatt? Mert így több tucat, vagy több száz magyar színésznõt, a volt tanítványait is gyanúba sodorta. Bár, sokan úgy gondolják, hogy aki színésznek megy, annak innia kell és el kell fogadnia a kiszolgáltatott szerepet.
Nem lenne szabad, hogy így legyen. Nem lenne szabad megalázni embereket se a színházban, se a társadalom más intézményében, se egy tehetséges mûvésznek, se egy gazdag senkinek, aki politikusnak állt. Elvégre a 21. századot írjuk, nem a 19. sz. feudalizmusában élünk.