Személy

Sevdaliza

énekesnő, dalszerző

A teheráni születésű, de családjával gyermekkorában Hollandiába emigrált Sevda Alizadeh, avagy művésznevén Sevdaliza a kortárs pop egyik legkarakteresebb, kivételes egyénisége.


Az eredetileg kosárlabdázónak készülő ‒ és a holland válogatottságig jutó ‒ Sevdaliza elég hamar otthagyta a sportkarriert, hogy igazi többnyelvű-multikulturális zenei karrierbe kezdjen. 2014-től aztán folyamatosan adta ki egyre tudatosabban és átgondoltabban, egyre komolyabb művészi erővel komponált dalait és az azokhoz készült ‒ a dalokkal lényegében egyenértékű ‒ klipjeit.


Sevdaliza különleges karaktere egészen egyedi státuszt szerzett neki az európai r'n'b-ben. Egyszerre hideg és végtelenül érzéki, melankolikus és túlfűtött, a színpadon elképesztő feszültséget teremteni képes dalszerző-énekesnő, aki egyedülállóan komplex produkciót képes létrehozni. Szürrealizmussal kacérkodó, felkavaró klipjei, szinte semmit sem leplező szexualitása, távolságtartó intellektusa, kísérleti elektronikába hajló, minimalista, keleti dallamokat sűrű atmoszférájú trip-hopba oltó dalai, érzékeny és filozofikus szövegei ‒ alig-alig találni a színtéren Sevdalizára akár csak kicsit is hasonlító előadót. Persze, van benne egy kevés FKA Twigs különlegességéből, Björk éteri szenzualitásából, Kate Bush varázsából, Beth Gibbons fátyolos melankóliájából vagy Siouxsie érett érzékiségéből, de Sevdalize mindebből egészen sajátos elegyet kever.

Hozzászólások