Személy

Szokolay Ádám Zsolt

előadó
Született: Magyarország, Budapest

1996-ban született Budapesten. 4 éves korában kezdett zongorázni. 6 éves koráig édesanyja, Pásztor Edina, majd két évig Aszalós Tünde tanította. Ezt követően fölvették a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kivételes Tehetségű Gyermekek Képzőjébe. Tanárai: Keveházi Gyöngyi és Eckhardt Gábor. 2006-ban kiemelkedő munkájáért a Zeneakadémia Bíró Sári Emlékdíjjal jutalmazta. Számos országos és nemzetközi verseny győztese. 2007-ben elnyerte Michel Sogny francia zongoraművész-zeneszerző ösztöndíját, 2008-ban a budapesti Chopin Nemzetközi Zongoraverseny I. díját, a Ferenczy Alapítvány és a zsűrielnök különdíját kapta. Két párizsi illetve a 2009 márciusi vilniusi koncertjét egyenes adásban közvetítette a Mezzo TV. Első szólókoncertjét a Budapesti Tavaszi Fesztiválon adta.


Szokolay Ádám az elmúlt években olyan neves helyeken adott koncertet, mint az amszterdami Concertgebouw, a párizsi Salle Cortot, a vilniuszi Nemzeti Filharmónia terme, a budapesti Zeneakadémia Nagyterme és a Művészetek Palotája. 2021-ben a mainzi Villa Musica kamarazenei fesztivál meghívására Ernest Chausson ritkán hallható műveit Boris Garlitsky hegedűművésszel adták elő. 2022-ben a BBC rádió közvetítette szólóestjét, Bartók Béla műveiből összeállított műsorral. 2017-ben saját zenekart alkotott a New York-i Bard Konzervatórium tanulóival, akikkel Rachmaninov 2. zongoraversenyét és Gershwin Rhapsody in Blue-ját adta elő. Felépett már a Nemzeti Filharmonikusokkal, a Miskolci-, Szegedi-, Győri-, és a Szombathelyi Savaria Szimfonikus Zenekarral, a Liszt Ferenc Kamarazenekarral és a Budapesti Vonósokkal - olyan karmesterekkel, mint Kovács János, Antal Mátyás, Hamar Zsolt, Dinyés Dániel és Kesselyák Gergely.

Szokolay Ádám a Zeneakadémia történetének egyik legfiatalabb növendékeként nyert felvételt a kivételes tehetségek tagozatára. Egyetemi tanulmányait a New York-i Bard College Konzervatóriumában, a weimari Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán és a salzburgi Mozarteum Egyetemen folytatta Peter Serkin, Grigory Gruzman és Rohmann Imre osztályában. Jelenleg a budapesti Zeneakadémián fejezi be tanulmányait Kemenes András és Várjon Dénes irányításával. Olyan kiemelkedő zenészek mesterkurzusain és óráin vett részt, mint Rados Ferenc, Kurtág György, Kocsis Zoltán, Wagner Rita, Richard Goode, Mikhail Voskresensky, Claudio Martinez-Mehner, Eldar Nebolsin, Mūza Rubackytė és Martin Helmchen.

A Junior Prima díjas zongoraművész 2019-ben a budapesti Bartók Világverseny I. díját nyerte el. Számos nemzetközi verseny győztese és díjazottja, többek között a Ferenczy György Nemzetközi Chopin Zongoraversenyen, a Yamaha Fiatal Előadóművészek Versenyén és a Stecher & Horowitz New York-i Nemzetközi Zongoraversenyen nyert díjakat. Munkájáért Magyarországon Bíró Sári Emlékdíjban, Fischer Annie ösztöndíjban és a Kocsis-Hauser Alapítvány különdíjában részesült.

Hozzászólások