Személy

Zászkaliczky Ágnes

előadó, festőművész

Zászkaliczky Ágnes művészcsaládban nőtt fel és életében sokáig a zene játszotta a főszerepet. Hatévesen kezdett zongorázni a szentendrei Vujicsics Tihamér Zeneiskolában, majd felvételt nyert a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola orgona szakára. Orgonatanára Szathmáry Lilla volt, zongoraórákra Csalog Gáborhoz járt. 1998–2004 között a salzburgi Mozarteum hallgatója volt Daniel Chorzempa híres mesterosztályában, 2004-ben szerzett orgonaművészi diplomát. 2006-tól a nagyváradi Nemzetközi Orgonafesztivál művészeti vezetője. A zene mellett festészettel, könyvillusztrációval is foglakozik.


A rajzolás, festészet is mindig jelen volt az életében, ötévesen tagja lett az Alkotó Gyermekműhelynek Szentendrén, ahol első tanárai Zaszlavik Jenő és Aknay János voltak. 2009-től a szentpétervári Repin Akadémia mestereitől tanult festészetet. Első önálló kiállítása 2001-ben volt Szentendrén, azóta nyílt tárlata többek közt Budapesten, Bécsben, Helsinkiben és Palm Beachen. 2016-tól tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének. Különösen érdeklik a zeneművészportrék; alkotásai közt szerepelnek illusztrációs munkák is, többek között a Rózsavölgyi Kiadónál megjelent Cifra Palota – 100 magyar gyerekdal c. könyv, illetve Türk: Gyermekévek borítóterve.

2008 óta látványterveket is készít nagyszabású zeneművek előadásaihoz. Ezek közé a projektek közé tartozik a Magyar Állami Operaház 2018. őszi különleges Carmina Burana-produkciója is, melynek Zászkaliczky Ágnes és Bogányi Tibor a művészei vezetői.

  • 2022. március 4.: Magyar festőnők Bécsben Március 8-án 19 órakor nyitja meg kapuit a bécsi Collegium Hungaricum legújabb...

Hozzászólások