Színház

Alszanak a halak?

bábjáték, 70 perc, magyar, 2015., 10 - 14 éves kor között

Értékelés:

6 szavazatból
Szerinted?

Színdarab az élet kicsi, nagy és utolsó kérdéseiről.

Monodráma a temetőben.
Jette, 10 éves.
Emil, az öccse, meghalt.
Csak 6 éves lett.
Jette meglátogatja Emilt.
És elmeséli, mi történt.

„Jette kérlelhetetlen makacssággal és logikával szorítja sarokba a felnőtteket a halállal és a halál utáni élettel kapcsolatos kérdéseivel (honnan tudják a felnőttek, hogy egy halottnak nem fáj, ha eszik a kukacok, mikor senki sem tudja, mit érez az ember a halál után?), megtervezi hat éves kisöccsének a legklasszabb temetést (ahol festeni lehet a koporsóra). Prohászka Fanni okos és őszinte tekintettel, konoksággal és életkedvvel, önsajnálat és érzelgősség nélkül játszik, nem gyerekes külsőségekkel, hanem a gyerekség attribútumait életre hívva.”(Szemerédi Fanni, revizoronline)
Jens Raschke műve 2012-ben a mühlheimi Gyerekdarab fesztivál fődíját nyerte el. Azóta több helyen bemutatták Németországban, Svédországban, Svájcban és Lengyelországban. Magyarországon Szilágyi Bálint rendezésében látható először.

A(z) Manna Produkció előadása

Bemutató időpontja:

2015. április 3., Manna Produkció

Stáblista:

Szereplők

Alkotók

Hozzászólások

10/10
FElepHánt 2015 ápr. 05. - 16:04:56 10/10
FeHér ElepHánt Kulturális Ajánló Portál www.toptipp.hu

ALSZANAK A HALAK?---Szilágyi Bálint---Ódry Színpad

Szilágyi Bálint rendezõé az érdem , hogy megtalálta, lefordította Jens Raschke darabját. A Kolibri Színház repertoárjából tudjuk, hogy a skandinávok természetes bátorsággal nyúlnak a halát témájához az ott igen magas szintû gyermek- és ifjúsági színház viszonylatában is. Az, ahogy ez a szerzõ bele tud helyezkedni egy tíz éves kislány gondolatvilágába, ahogy
a számunkra rettegett dolgokról magától értetõdõen beszél, ahogy a veszteség fájdalmát költõi képekbe transzformálja, az Alszanak a halak?-at páratlanul eredeti értékekkel ruházza fel.
Prohászka Fanni nem játssza a tíz éves gyermeket, totális belsõ átlényegüléssel, a saját hangján beszél a halálról. Nem szenveleg, nem infantilis, létezésében ellenállhatatlanul hiteles. Dikciója elszánt, tekintete átható, magabiztossága rendíthetetlen. Felidézi a kisöccs Erik halálának pillanatait, kártyalapok passziánsza jelképezi a családtagokat, az ifjú színésznõ döbbenetes játéka érzékelteti az értetlenség lidérces perceit. 80 perc egyedül, tucatnyi váltás, változatosságában is egységes hangvétel: páratlan mestermunka!
Szilágyi Bálint támadhatatlan biztonsággal diktálja a tempót, értelmezi a szituációkat, tömör egységbe sûríti a cselekményt. Csak néhány kelléket használ, földdel telt akvárium a sír, a végzet szele pörgeti a papírforgót, a kisfiú álmodta Pizzaparadicsomban biciklis futárbáb hozza a vágyott jófalatokat.
A halálos beteg Eriknek nõvére, Jetti mesél a majdani temetésrõl. A koporsót színes ábrák díszítik, a földbe zárt tetemet hamleti kukacok falják, olyan is lesz köztük, aki a végén egy horgász csalijaként úszkál a tengerben, testében a kisfiú húsának molekuláival... Elérkezünk az igazi temetésig, Prohászka Fanni keze nyomán a gyászolók valóban színes festék-foltokkal ékesítik a fehér koporsót, melyet könnyek híján a vigasztalan északi esõ mos tisztára. Katartikus kép, a színészi-rendezõi munka gyönyörûséges beteljesülése.
Nem gondolunk rá, elhessegetjük a félelmet , álságosan vigasztalunk, önhitten élcelõdünk. Jetti bánatát a közösség oldja, gyerekek, akiknek szintén meghalt valakijük. A kölcsönös elbeszélések elviselhetõvé tárgyiasítják a veszteséget, a gyászmunka a múltbeli társas létezés adta feloldozást kínálja.
Szilágyi Bálint rendezése és a kivételes szuggesztiójú Prohászka Fanni alakítása vizsgaelõadáson messze túlmutató fontosságúvá teszi a nagyszerû produkciót.
Albertinka 2015 ápr. 04. - 09:30:10
Prohászka Fanni a vizsgaelõadáson olyan volt, hogy máris eldöntöttem, ezután figyelnem kell rá.
Kedves és szerethetõ, nagyon ízlésesen kombinálta a humort a tragikummal. Remélem, jó a megérzésem, és a jövõ egyik nagy színésznõjét köszönthetjük személyében.
Aki még nem látta, nézze meg!