Színház

János vitéz

mesejáték, magyar, 2012., 9 - 12 éves kor között

Értékelés:

4 szavazatból
Szerinted?

Kinek képzeled magad szívesebben? Kukorica Jancsinak, vagy Iluskának? Francia királylány lennél gondolatban, vagy huszár? Lóháton vándorolnál, griffmadáron repülnél, vagy inkább óriás tenyerébe ülve szelnéd át az Óperenciás tengert? Mintha egy kirakat tükrébe néznél, amely mögött megmozdulnak a babák, megszólítanak a tárgyak. A kendők boszorkánnyá változnak, a szalagokból erdő lesz, majd patak, a valóságból mese, a meséből valóság. A magyar irodalom tündökletes szépségű elbeszélő költeményét, Petőfi Sándor verses meséjét hallgatva, játszva, életre kel a költemény. Te vagy a hőse. Ülsz a színházban, és mi veled repülünk Tündérország felé, hogy amit keresel, végül mindig megtaláld.

A(z) Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház előadása

Bemutató időpontja:

Stáblista:

Szereplők

Kukorica Jancsi (János vitéz)
Mostoha
Gazda (Óriás)
Iluska apja (Zsiványkapitány, Kormányos)
Iluska anyja (Francia királylány, Menyecske)
Nap (Hold, Kutyafejű tatárok fejedelme)
Huszárok vezére (Griffmadár, IV. óriás hangja)
Francia király (Óriás)
Török basa fia (Óriás)

Hozzászólások

10/10
FElepHánt 2012 ápr. 16. - 14:25:44 10/10
FeHér ElepHánt Kulturális Ajánló Portál www.toptipp.hu

JÁNOS VITÉZ NovákJános Kolibri Színház
Nem zenés játék, nem mesemusical, nem dramatizálás: Petõfi Sándor zseniális szürreáliája egy az egyben, szó szerint elevenedik meg. Kukorica Jancsi és Iluska patakparti idilljét videokamera közvetíti, Tisza Bea mostohán gonoszkodik, a birkanyáj Kormos Mihály basszusán béget. A gyönyörûséges textust deklamáló narrátor-kvartettben ívelt muzikalitással szárnyal Török Ágnes és Farkas Éva simogató orgánuma, a népzenei háttér elragadó hitelességét Sipos Mihály hegedûje, Kecskeméti Gábor furulyajátéka szavatolja.
A huszárok élén Szívós Károly délceg toborzó-kapitánya és egy igazinál valóságosabb paripa, melynek láttán nincs az a juhászbojtár, aki fel ne csapna regrutának! Tagjait hentes-anatómia formálja, nyihog, kapál, rázza sörényét, mind a nyolc lába mozog és még a füleit is hegyezi. Orosz Klaudia mestermûve kedves fejecskét hordoz, a hátán igazi nyerget, fel is pattan rá Mészáros Tamás, hogy hegyen-völgyön és a Kutyafejûek birodalmán át, segítségére siessen a muzulmánoktól szorongatott francúzoknak.
Hiába csempészi be Gazdag László törökméz-árusa kinder-janicsárjait, a mi Janink magát a szultánt is kettéhasítja. Megyes Melinda királyian gyönge leánykája bele is vöröslik az epekedésbe, a felséges Mult István mimikai bravúrjai sem lágyítják meg vitézzé avanzsált hõsünket, szerelmes szíve hazahúzza.
Novák János rendezése mindent átfogó eréllyel használja az össze lehetõséget. Színész és báb, tér és hang, fény és zene szoros kölcsönösségben építi a produkciót, a kivetített mozgókép, az élõ szereplõk, a jelzett és valós tárgyak aránya tökéletes. A látott-hallott csodák ellenére mindig a verssorok viszik a prímet, most tanuljuk meg igazán értékelni a "lánglelkû forradalmár"-nál nagyságrenddel több, káprázatosan sokoldalú költõóriást.
Liszt Ferenc tomboló romantikája hullámzik a fólia-tengeren, de a nagy madár szárnya is plexiben suhan, a Fazekas-báb gülüszemekkel ámélkodik, de bámulata Ruszina Szabolcs magyar hangján szól.
Úgy áll a mente a nyalka Mészáros Tamás-on, ahogy azt a virtus elõírja, de színészi játéka a bánat, a vágy, a komor elszántság mélyrétegeit is feltárja. Vele hányódunk az óceán hullámain, kapaszkodunk a sárgakarmú griffmadárba, gyõzzük szolgáinkká a stilizált ábrázatú góliátokat. Hatalmas karjaikban át is visznek hét tengeren is, - de jó is lenne minálunk néhány pánsíp-kódra mozduló robot-gigász...
A Háry Jánost, sajnos, nem láthatjuk eleget és elegen, ám szerencsénkre Petõfi már közkincs, kisiskolásoktól a vénekig mindenkihez eljut majd a János vitéz százas szériája! Felidézzük a mesés kalandokat, legyõzzük a sárkányt és elhisszük a lehetetlent. Az út végén Tündéri Ajándok, a gyermeki tisztaságú Iluska, Nyirkó Krisztina vár. Neki nem kell szõke paróka, sugárzó személyiségébe belelátjuk minden szerelmünk "milyen volt szõkeségé"-t,
hangjának selyme ragyogón fénylik, játékának erejét elbûvölõ hitelessége adja. Ezen a színpadon játszott egykor a hajdani premier Iluskája, Medgyaszay Vilma, - úgy érezzük, a mienket is emlegetni fogják száz év múlva! Ahogy a Kolibri Színház elõadásának szívet-lelket forrósító elõadását is.