Színház

Maya hajója

bábjáték, 2014., 6 - 14 éves kor között

Értékelés:

3 szavazatból
Szerinted?

Pablo papa műtermében Mayára rátör a bőség az egyébként örökké fogyókúrázó, gitártestű Angéla képében. A valamikori operaénekes nagynéni, aggódik, hogy a rábízott kislány (és kis dakszli-kutyaként agyonszeretett játékhajója) lefogy, amíg a festő papa Párizsban jár. Állandóan etetné Mayát és Mayót, (hajónevén Dakszilont). Jó lenne az egyhangúság helyett valami vicces kaland! Váratlanul Velázquez festménye, a spanyol Izabella királynő udvarából menekült törpe mulattató pontosabban, annak Picasso festette változata - Bobo, megelevenedik. Tengert ugyan nem sikerül varázsolnia, de egy másik, egy szegény artista fiút ábrázoló festményből kigurul egy cirkuszi labda, sőt földgömbbé válik, így Pablo papa műtermébe ugyan beköltöznek a földrészek, még az óceán is, de a kis artista-növendék most már nem fogja tudni segíteni elszegényedett családját. Egy busás jutalom reményében, amiből talán kárpótolhatják a kis Josét, elhajóznak Dakszilon hátán, hogy felvidítsák a mindenki szeretetét kikényszeríteni akaró királynőt.

A hatalmas hullámokon éppen úrrá lesznek, amikor a Mayo-hajó (Dakszilon) zátonyra fut, azaz nem is zátony az, hanem egy újabb menekült, Gabika-bika, aki inkább bujdosik, de nem hajlandó a zsarnok Izabellát azzal szórakoztatni, hogy felökleli egyetlen barátját, a szelídlelkű költő-torreádort, Escamillót. Mayának sikerül egy infánsnő alakjában a népe kicsikart szeretetét élvező Izabella közelébe jutni. A királynő azonban fejvesztés terhe mellett kötelezi a kislányt a főtorreádor és a főbika felkutatására.

Hőseink megpróbálják rávenni a két barátot, hogy színleljenek egy véres viadalt. De mivel jobban szeretik egymást, mint a képmutatást, a csel nem sikerül. Kénytelenek tovább menekülni, s bebizonyosodik, hogy Dakszilon még léghajónak is kiváló. Már éppen légi katasztrófa fenyeget, mikor egy varázslatos fordulat után újra a képek között találják magukat és barátaikat. És a végén kiderül, hogy a boldogságnak egyszerű a titka.

Színikritikusok díja 2015 - A legjobb gyerek- és ifjúsági előadás

A(z) Stúdió "K" Színház előadása

Bemutató időpontja:

2015. január 16., Stúdió "K" Színház

Stáblista:

Szereplők

Maya (Pabló papa lánya, 10 éves)
Dakszilon (Mayó, Maya hajója, és nem öleb, pláne lánykutya)
Bobó (Rodrigó El Primo Pablillos, törpe, költő és varázsló)
Izabella (spanyol királynő, a szeretet bélpoklosa)
Miodrágovics Angéla (falánk nagynéni, énekes-gitár, a háta mögött Besamel, sőt Busamell néninek hívnak)
José (artistatanonc a Glóbus cirkusz ellopott gyakorlólabdájával)
Gábriel (Gabika) (pacifista bika)
Escamillo (torreádor és költő, néha Kamillkának hívják, de ezt utálja)

Alkotók

Hozzászólások

9/10
FElepHánt 2015 jan. 22. - 11:44:00 9/10
FeHér ElepHánt Kulturális Ajánló Portál www.totptipp.hu

MAYA HAJÓJA---Fodor Tamás---Stúdió K

Picasso Pali bácsi mûtermében megelevenednek a föstött képek. Kislánya, Maya Dakszilonnevû, kutyának látszó hajó-tárggyal játszik, a testes gitár Miádrovics Angéla busamellû bájait rejti. Lopott óriásgömbjén José artistatanonc, Lovas Dániel lépegetni tanul, Nagypál Gábor, Bobó, a törpe varázsló tengeri kirándulásra csábítja a bohókás társaságot.
Németh Ilona bábjai önálló élõlényként egy csapásra belopják magukat szívünkbe, a sustorgó nejlon-habok ölelésében vidáman szörfözik Homonnai Katalin dakszli-hajója. Mint mindig, most is elbûvölõ a színészek munkája: az egyik pillanatban szerepüket játsszák, a másikban valamely másik bábú kezét-lábát mozgatják, persze még díszleteznek is, hangjukban élnek, egyébként mesésen láthatatlanok.
A zene Nagy Varázslója Spilák Lajos. Félkézzel fuvolázik, a másikkal dobol, Escamillo torreádorként selypegõ hangon udvarol, bábkezével gitározva szerelmes románcot énekel. Megkomponálja a kórusokat, a zene finom hálójával fogja össze a produkciót.
Parti Nagy Lajos virulens mesélõkedvvel végül a spanyol királyi udvarba röpíti hõseit, ahol Izabella királynõként Nyakó Júlia osztja a szót. A "szeretet bélpoklosa" õ, ám ez leginkább
a bikaviadal imádatában nyilvánul meg. Kemény harcot aligha ígéri a félõs torreádor és a kifejezetten pacifista Gabika bika, a szépszavú Sipos György csatája.
Fodor Tamás rendezése pazar ötletekkel csempészi be az andalúz festõmágus, Picasso képeit a színre, kedvenceink a királynõ szavaira kórusban tátogó portrék, de ne hagyjuk ki a bikaviadal miniatûr árnyképeit sem.
Az elõadás gyújtópontjában a címszereplõ Pallagi Melitta csillagfényû gyermeke sugárzik. Kamaszos karcosságú hangja különbözteti meg a mesefiguráktól, közvetlenül naiv, elbûvölõen hiteles. Kalandvágyó fürgesége élteti, infánsnõi szépsége Velasquez-t és /jaj nekem!/, az ábrándos múlt tündérkorát idézi.
Chagall után Picasso, bízunk abban, hogy nem jutunk el Salvado Dali-ig..., a Stúdió K produkciója egészséges arányban vegyíti a gyermekszínházat a fölnõtt mulatsággal, a szöveg erejét a látvány gyönyörûségével.