Színház

Ördögölő Józsiás

zenés mesejáték, magyar, 2013., 8 - 99 éves kor között

Értékelés:

9 szavazatból
Szerinted?

A Somogyi Szilárd rendezésében bemutatásra kerülő Ördögölő Józsiás című mesejátékot Tamási Áron 1952-ben írta. Valódi mesejáték kicsiknek és nagyoknak: hazaszeretetről, árulásról, és sok megpróbáltatásról...

A Budapesti Operettszínház számára a zenés változatot Tolcsvay László készítette, a magyar népzene legszebb motívumainak és a ma oly' népszerű világzene elemeinek felhasználásával. Az előadás dalai egyszerre XXI. századi módon rockosak, ám közben fülbemászóak, mint az operett-melódiák - s így biztosak vagyunk abban, hogy több slágerré válik közülük!

A történet Tündérországban játszódik, ahol az öreg király, Lámsza lovagi tornát hirdet. A győztes nem csak a trónt és a koronát nyeri el, hanem Jázmina hercegnő kezét is. A kérők jönnek, küzdenek (ki így, ki úgy), és a legjobb jelölt, Józsiás annak rendje és módja szerint nyer. A népmesék hagyományai alapján végül hőseink boldogan élnének, míg meg nem halnak, csakhogy a második helyezett, Bakszén, az ördögkirály fia nem hagyja annyiban a dolgot, és elkezdődik a harc a hatalomért.

Az erkölcs, az etika és a morál örökérvényű alaptételeit prózában írt tanmesében megmutató példázat tanítása szerint soha ne adjuk fel a küzdelmet, törekedjünk arra, hogy - a hétköznapok minden nehézsége ellenére - a jó és a rossz harcában legyőzzük a gonosz erőket, a külvilágban és önmagunkban egyaránt.

Az előadás igazi családi produkció, gyerekeknek és felnőtteknek, 8-108 éves korig!

A(z) Budapesti Operettszínház előadása

Bemutató időpontja:

2013. március 30., Budapesti Operettszínház

Stáblista:

Szereplők

Jázmina (tündér királylány)
Matuzsa (tündérhoni vén)
Villikó (Józsiás embere)
Lámsza (Tündérország királya)
Durmonyás (ördög)
Fanfarus (udvarmester)
Kámzsa (égi mester)
Barbura (Bablónia királya)
Murmog (Bagaria örököse)
Czinczár (ördög)
Bambucz (ördög)
Boricz (Józsiás embere)

Alkotók

Hozzászólások

1101825 2014 ápr. 09. - 20:05:42
Március 30-án láttam a darabot (Kerényi, Dancs, Kocsis és Janza) és sokkal jobban tetszett mint a korábban TV-n keresztül leadott elõadás (amit elég unalmasnak találtam). Az elõadók közül kiemelném a mindig színvonalas teljesítményt nyújtó Matuzsát játszó/éneklõ Janza Katát. Szerintem õ a mai magyar zenés színház nagyasszonya és ezt nem a korára hanem a tudására és nem utolsó sorban a szerénységére értettem. Õ a nõi Dolhai. Minden rendben van körülötte (nincsenek magánéleti botrányai) és napról-napra kiválóan énekel. ZENÉL, ami bizony elég ritka manapság. Mindig tudja hol a helye (zeneileg is) a csapatban. Tud beilleszkedni és kitûnni ha kell. Ráadásul nagyon jó néz ki, azaz illúziókeltõ. Imádom! Mondanám, hogy szerencsém volt a szereposztással, mert majdem azt kaptam amire jegyet vettem. Az Operettszínház internetoldala szerint ugyanis Bakszén szerepét Mászáros Árpád Zsoltnak kellett volna énekelnie (többek között ezért jöttem haza külföldrõl…), de hát õ nem énekelt. Pedig elõzõ nap remekelt a Menyasszonytáncban… Korábban már írtam az Operett furcsa jegypolitikájáról (miszerint nem lehet tudni, hogy melyik szereposztásra vesz a nézõ jegyet), ezért most nem ismétlem önmagam. Elég az hozzá, hogy nem túlságosan nézõbarát politika. No sebaj, talán az ilyen és hasonló kritika elõsegíti a szolgáltatás fejlesztését. Kerényi jó a szerepben, bár azt nem mondanám, hogy a hang szép. Bántóan éles. MIndennek ellenére ajánlom a darabot, mert színpadraállítás igazán színvonalas. A zene is kellemes (nem egy Mozart) de elég jó. Ráadásul magyar. Jók a táncjenetek is. Humoros, gyereknek és felnöttnek egyaránt élvezetes.
badrian0 2013 dec. 04. - 08:51:09
Eladó a Budapesti Operettszínház december 6-i 19 órás Ördögölõ Józsiás elõadására 2 db jegy.
A jegyek a földszint bal 3. sorának 1-2. székére szólnak. A jegyek ára: 2500 Ft/db.

Fõbb szerepekben: Kerényi Miklós Máté, Mészáros Árpád Zsolt, Janza Kata stb.

Érdeklõdni: benkea91@gmail.com
badrian0 2013 nov. 10. - 20:51:38
Eladó a Budapesti Operettszínházban a november 16-i Ördögölõ Józsiás címû rockoperett 19 órás elõadására szóló 2 db jegy.
A jegyek az erkély oldalülés jobb 1. sor 1-2. székére szólnak. A jegyek ára: 1300 Ft/db.

Érdeklõdni: benkea91@gmail.com
badrian0 2013 nov. 10. - 12:01:24
Eladó a Budapesti Operettszínházban az Ördögölõ Józsiás címû rockoperett 19 órás elõadására szóló 2 db jegy.
A jegyek az erkély oldalülés jobb 1. sor 1-2. székére szólnak. A jegyek ára: 1300 Ft/db.

Érdeklõdni: benkea91@gmail.com
nagykritikus 2013 ápr. 14. - 18:26:04
Elég ijesztõ ez a plakát ahhoz képest, hogy mesejáték..