Színház

Szent Péter esernyője

vígjáték, 2 felvonás, magyar, 2011., 12 - 99 éves kor között

Értékelés:

8 szavazatból
Szerinted?

Vajon lehet-e európai település a tót Glogovából? Ez foglalkoztatja a helybéli intelligenciát. Gongolyt, Szlávikot, Majzikot és Adamecznét.

Amikor az elmaradott Glogovára új plébános, Bélyi uram érkezik, különös csoda történik. A viharban Szent Péter egy piros esernyőt borít Bélyi uram kishúgára, Veronkára. Ezzel megindul Glogova felvirágzása. Megújul a paplak. Veronkához francia nevelőnőt szerződtetnek. Özvegy Münz Jónásné személyében pedig a városkában fellendül a kereskedelem is...

17 év múlva Veronka eladósorba kerül. Megismerkedik Beszterce híres ügyvédjével, Wibra Gyurival. A fiatal, feltörekvő jogász és a Szent Péter esernyőjének áldásával felnőtt papkisasszony azonnal egymásba szeret. Közéjük áll azonban Wibra Gyuri öröksége, amelyet megboldogult apja egy esernyő szárába rejtett. Megindul a harc a vagyonért.

Mikszáth Kálmán derűt és bölcs humort sugárzó regényéből Deres Péter dramaturg és Karinthy Márton rendező karácsonyi meglepetést, új színpadi játékot készített, amely ragyogó szerepekkel ruházza fel Pogány Juditot, Egri Katit, Vándor Évát, Pusztaszeri Kornélt, Klem Viktort és a többieket.

A Karinthy Színház 30.-ik, jubileumi évadában jó szórakozást kíván minden kedves nézőjének egy klasszikus magyar mű költészettel teli ősbemutatóján.

A(z) Karinthy Színház előadása

Bemutató időpontja:

2011. december 16., Karinthy Színház

Stáblista:

Szereplők

Münzné (zsidóasszony)
Ancsura (Wibra anyja)
Adameczné (glogovai parasztasszony)
Lonka (a lánya)
Wibra György (besztercei ügyvéd)
Szlávik (glogovai egyházfi)
Gongoly (glogovai paraszt)
Majzik (glogovai tanító)
Bélyi János (glogovai pap)
Bélyi Veronika (a húga)
Sztolarik (Wibra gyámapja)
Billeghi (Bélyiék szolgálója, Szent Péter)
Madame Kriszbay (társalkodónő)

Alkotók

okt. 27.
  • 19:00
nov. 22.
  • 18:00
nov. 23.
  • 18:00

Hozzászólások

M Árton Karinthy 2017 jún. 04. - 00:30:44
Mindmáig nagy siker. Minden gyerek és minden felnõtt nagyon élvezi. Szeretik a romantikát is, meg a szerelmet is, meg Szent Pétert is.
10/10
Kovács-Péter Enikõ 2014 jan. 22. - 20:22:17 10/10
Nagyon jó élmény volt megnézni a tévébõl már ismert történetet, Pogány Judit felejthetetlen.
10/10
papua 2012 dec. 24. - 20:54:40 10/10
Remek elõadás! Mindenkinek csak ajánlani lehet. Valahogy így lehet egy klasszikust ma eljátszani. Sok ötlettel és sok iróniával. Na és remek színészi alakításokkal. Vándor Éva, Egri Kati, Pogány Judit, Margitai Ági kitûnõek. És a fiatalok is. Vérbõ szórakozás-irodalmi alapanyag színházi feldolgozása