Színház

A katona története

színmű, magyar, 2010.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A történet - nevezzük így - a háborúról szól és a békéről, mely utóbbi előbbi folytatása, más eszközökkel. Szereplői: egy bátor katona, egy gyá... nem: megfontolt ördög, egy királylány, aki miatt akkumulálódik a helyzet, továbbá a narrátor, aki addig meséli, míg a végén ő se érti, továbbá említés történik egy városról, ahol a művészet húzóágazatnak számít, pedig a miénk. És a végén még a háborúba is eljutunk!
Stravinsky úr méltán népszerű zenéjére, illetve viszont.
Volt egyszer egy háború. Kacifántos egy háború volt ez, megérdemelné, hogy elmeséljem a történetét, de mellőzöm.
És íme, barátaim, a katona, a hadviselt férfi, ő. Ki ne szeretne bele első látásra? Hisz a szeméből ágyútűz szikrázik vissza, a szája körül lövészárkok a ráncok, és ez az ősz szál a hajában, ez a villám, aki elárulta őket: a hirtelen kitörő vihar felfedte rejtett hídfőállásukat, és az ellenséges tűzben az egész 4. század odalett. Hajjaj! Szügyig járt a vérben, aki élt, míg az ellenséges tűz el nem kaszálta! Bukhatott arccal a többi mellé, estében a magvát a földbe lövellve, hogy nadragulya sarjadjon belőle és beléndek, eleségül a túlélők nemzedékeinek. Odalett mindenki. Kivéve hősünket, őt. Csodák csodája, ő épen marad, sőt, még túl is élte. Most megy a város felé.
Preháborús posztbéke bepállott, unt koszfészke, ez a mi városunk, ez vagyunk, és semmi más, egy pattanás a glóbuszon, egy mitesszer, egy makesz! De a háború majd mindent helyretesz.
És lám, a város népe! Béke hízlalta kövérre, de már csak saját zsírjából lakhat jól. Még nem éhes, de már kordul a gyomra: még nem is kapott, de már vigyorog az ostorra: és alakzatba rendeződik

A(z) Sanyi és Aranka Színház előadása

Bemutató időpontja:

2010. május 29., Sanyi és Aranka Színház

Stáblista:

Hozzászólások