Színház

A kaukázusi krétakör

előadás, 2022.

Értékelés:

3 szavazatból
Szerinted?

„Hogy minden azoké legyen itt,
akik bánni tudnak véle,
A gyermek az anya-szívűeké,
hogy fölnevelődjön…”

Bertolt Brecht egyik legismertebb drámája A kaukázusi krétakör, amelyet nem sokkal a II. világháború befejezése előtt, 1945-ben írt az Egyesült Államokban, bemutatója pedig az általa alapított Berliner Ensemble-ben volt 1954-ben. E művében mutatkozik meg legkézzelfoghatóbban a szerző „epikus színházról” vallott koncepciója, ami Brecht dramaturgiájának egyik alapvető jellemzője. A darab ihletforrása egy ősi kínai legenda, illetve Salamon király bibliai példázata, amelyben az anyaság eldöntéséhez az asszonyokat egy kegyetlennek tűnő rituális próbának vetik alá.

Brecht a polgárháború sújtotta Grúziába helyezi a cselekményt, melynek során az ország kormányzóját, Georgi Abasvilit a hatalomra törő Herceg megöleti, a várost pedig felgyújtják. A menekülő kormányzóné, Natella magára hagyja kisfiát, akit viszont a jószívű szolgálólány, Gruse Vacsnadze vesz magához. Innentől kezdve saját gyermekeként neveli odaadóan, vállalva minden nehézséget, és még azt is, hogy ezzel összetöri szerelme, Szimon Csacsava szívét. Azonban a háborút követően a kormányzóné visszatér, és önmagának követeli vér szerinti gyermekét. A feloldhatatlannak tűnő dilemma megoldását Acdakra, a közösség bírójára bízzák, aki egy ősi próbatétel, a „kaukázusi krétakör” segítségével igyekszik igazságot tenni a két asszony között.

Vajon mi az erősebb – a szeretet gyöngédsége vagy a vér szerinti kötelék joga? Lehet-e igazságot tenni a kétféle anyai szív között? Brecht népszerű darabja e fájdalmas erkölcsi kérdésekre keresi választ.

„Bármely háborút, bármely veszteséget csakis a jóság által lehet helyrehozni” – mondja az előadás rendezője, Avtandil Varzimasvili a grúz színházi élet kiemelkedő alakja, a Tbilisziben működő Gribojedov Állami Színház művészeti vezetője és a saját alapítású Liberty Theatre igazgatója. Emellett a Sota Rusztaveli Színház- és Filmművészeti Egyetem rendező szakának tanszékvezetője, valamint több sikeres játék- és dokumentumfilm alkotója.

A(z) Nemzeti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2023. január 7., Nemzeti Színház

Stáblista:

Szereplők

Natella, a kormányzó felesége
Szimon Csacsava, a palotaőrség katonája
Azdak, a falu jegyzője
Salva, rendőr
Georgi Abasvili, kormányzó
Gruse Vacsnadze, konyhalány
Gogi, a kormányzó adjutánsa/ Bizergan Kazbeki / Beteg
Joszif, Gruse „férje” / Orvos / Menekült / Fiatal paraszt
Gruse „anyósa” / Idős feleség
Arszen Kazbeki / Őrvezető / Menekült
Fafej, közkatona / Katona / Lovászfiú
Lavrenti, Gruse bátyja / Öreg tejárus / Öreg paraszt / Fogadós
Aniko, Lavrenti felesége / Dajka / Szakácsnő / Parasztasszony / Grúzia anyácska
Gazdag paraszt / Herceg / Idős férj
Zsuzsuna / Fiatal lány / Parasztasszony / Tiktárnő
Katona / Fiatal paraszt

Hozzászólások

9/10
A Jobbik Részem 2023 febr. 13. - 21:30:53 9/10
Zseniális gondolat volt egy kaukázusi rendezőre bízni a rendezést. Az egész Brecht darabot hitelessé teszi a kaukázusi zene, a kaukázusi vidék hangulata. A végén a színpadra rajzolt krétakör pedig önmagát a rendezőt dicséri. Nemcsak a darab címe A kaukázusi krétakör, hanem az előadás is pontosan egy kaukázusi krétakör. Csak azért nem tízes, mert cca. 20 éve Börcsök Enikővel láttam és Katona Kinga is nagyon jó, kiváló, csak Börcsök Enikő egy született színész volt, a színpadon egy atomvillanás. Katona Kinga egy kiváló tanult színész. Ebben a darabban Trill Zsolt a tízes. Aki a darab szerint a bolond, de bírónak jobb, minden mai világban jogászkodó bírónál!!!