Színház

A kék vagon

komédia, 2 felvonás, észt, 2010.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A nosztalgia és a nosztalgia között óriási különbség van. Amikor az egykori nomenclature or collective farmerek visszasírják a szovjet rendszert, az kifejezetten szörnyű, míg A kék vagon szereplőinek nosztalgiája sokkal inkább a gyermekkor nosztalgiája. (Kivirähk, 2003)

A kék vagon főszereplői a múltról szóló történeteik által tárulkoznak fel. A mindennapi kommunikáció során felszínre kerülnek a szovjet időben megélt gyermekkor. A rengeteg elfogyasztott vodka egyre beszédesebbé teszi hőseinket és magyarázattal is szolgál szélsőséges viselkedésükre. Felidézik a májusi és októberi felvonulásokat, Brezsnyev temetésének részleteit, a múlt vágyait és valamint annak túlidealizált elemeit, mint a banánt vagy a Walt Disney rajzfilmeket.

Három karakter jeleníti meg az osrosz rajzfilmes generációt: Indrek, akinek május 1-én van a születésnapja, osztálytársa Märt, aki egy turista farm tulajdonosa, valamint az irodalomtanár Tonu. A darab Indrek legénylakásán játszódik. Az ünnepelt szomszédja Anton képviseli az idősebb generációt. Gyermekként Szibériába deportálták és most újra a szovjet megszállástól retteg. Indrek barátnője a fiatalabb generáció tagja. A 23 éves kozmopolita lány nem osztja barátja nézeteit és értékeit.

A(z) Merlin előadása

Bemutató időpontja:

2010. március 18., Merlin

Stáblista:

Hozzászólások