Színház

A király beszéde

előadás, 2024., 16 éves kortól

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A történet előzményét – ha máshonnan nem, a bulvársajtóból – mindenki ismeri. V. György király meghal, a trónon idősebb fia VIII. Eduárd néven követi – rövid időre. Ugyanis Eduárd lemond az uralkodásról egy elvált asszony szerelméért, s átadja azt öccsének, Albert – Bertie – hercegnek, II. Erzsébet királynő apjának.

S a valódi dráma itt kezdődik. Bertie rettentően dadog. Lionel Logue – az ausztrál logopédus – próbál segíteni rajta. A két férfi barátságának hosszas és körülményes kibontakozása és megerősödése a történet fő vonala, melyben az egyszerű, polgári származású ausztrál különleges érzékkel és tehetséggel bánik a módfelett érzékeny, önbizalom-hiányos uralkodóval, míg közös, nehéz munkával elérik a király beszédének tökéletesedését.

Igazi fejlődéstörténet mindkettőjük részéről. Lionel színészi álmokat dédelgetett, bár neki nem sikerült, de most tökélyre képes fejleszteni egy olyan valaki beszédkészségét, viselkedését, a nyilvánosság előtti „játékát”, aki soha, egyetlen percig sem kívánt beszédeket tartani, vagy a figyelem középpontjában állni.

Fantasztikus lehetőség az előadás, igazi jutalomjáték mindkét főszereplőnek.

A 2011-ben számos Oscar-díjat elnyert film színpadi változatát már számos magyarországi színházban bemutatták. A remek történet a szavak és a barátság erejéről most a Pécsi Nemzeti Színházba is megérkezik.

Közreműködik: Bergovecz Dávid és Biri Gábor

A(z) Pécsi Nemzeti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2024. február 24., Pécsi Nemzeti Színház

Stáblista:

Szereplők

Bertie - york hercege
Lionel Logue - ausztrál beszédtanár
Erzsébet - yorki hercegné
Myrtle - Lionel ausztrál felesége
Cosmo Lang - canterbury érseke
Winston Churchill - brit politikus
David - walesi herceg
V. György király - Bertie és David apja
Stanley Baldwin - brit miniszterelnök
Mrs. Wallis Simpson

Alkotók

máj. 04.
  • Nagyszínház
máj. 05.
  • Nagyszínház
máj. 28.
  • Nagyszínház
máj. 29.
  • Nagyszínház

Hozzászólások