Színház

A lakáj

opera, 1 felvonás, angol, 2010.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Az 1960-as évek Londonjában játszódó társadalmi tanmese főszereplője Tony, egy elkényeztetett úrifiú, aki - áldozatul esve lakája cselszövéseinek -, rövid idő leforgása alatt totális erkölcsi mélypontra jut. A rafinált férfiszolga, Barrett "unokahúga" segítségével fokozatosan átveszi az irányítást Tony teljes háztartása és élete felett.

Tony hazatérve külföldről, új házba költözik. Barátnője, a jó családból való, ám karót nyelt és rendkívül unalmas Sally segít neki lakájt találni Barrett személyében. A két férfi nekilát a lakás felújításának. Miután Tony megkéri Sally kezét, Barrett egyre furcsábban kezd viselkedni: megzavarja a szerelmes párocskát, és amikor Sally virágot küld a beteg Tony-nak, a csokrot "elfelejti" átadni. Pár hónappal később Barrett felmond, mert túl soknak találja a munkát, és egyedül nem bírja. Tony nem akarja elengedni, így végül beleegyezik, hogy alkalmazza Barrett vidéki unokahúgát, Verát, szobalányként. Vera fiatal és kívánatos lány. Tony első adandó alkalommal, amikor Barrett vidékre utazik, elcsábítja.

Egy alkalommal, amikor Tony és Sally a lány szüleinek vidéki birtokán tett látogatásból térnek haza, Barrettet Tony hálószobájában találják, Verára pedig a fürdőszobában bukkannak rá. Tony vérfertőzéssel vádolja Barrettet, így a lakáj kénytelen bevallani, hogy Vera valójában nem az unokahúga, hanem a menyasszonya. Tony felháborodása egyértelművé teszi Sally számára, hogy neki is köze volt a szobalányhoz. Tony kivételével mindannyian elhagyják a házat.

Tony egyre jobban elhagyja magát, túl sokat iszik, és a ház is szemétdombbá alakul körülötte. Bár Sally megbocsát neki, többé nem talál magára. Egy nap a kocsmában - rendszeres ivászatai helyszínén - Barrettbe botlik. Szinte könyörög a férfinak, hogy mondjon fel jelenlegi helyén, és térjen vissza hozzá. Barrett kötélnek áll - azonban a köztük lévő úr-szolga viszony teljesen átalakul. Barrett már meg sem próbálja munkaadójának tekinteni Tonyt, úgy véli, az immár tökéletesen alkoholista Tony társadalmilag egyenrangú vele.

Barrett - ismerve Tony ízlését -, új szobalányt hoz a házhoz, Mabelt. Tony egyre több időt tölt a párocskával. Az alagsorban, a konyhában és Barrett szobájában űzik különös játékaikat. Sally próbálja jobb belátásra bírni Tony-t, azt is felajánlja neki, hogy költözzenek össze, de nem jár sikerrel. Tony bevallja, hogy Mabel a "közös" barátnője Barrettel, majd sok sikert kíván Sally új állásához.

A(z) Szegedi Nemzeti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2010. november 6., Szegedi Nemzeti Színház

Stáblista:

Hozzászólások