Színház

A nagymama

romantikus vígjáték , 2 felvonás, 2020.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Csiky Gergely, a XIX. század utolsó harmadának legjelentősebb magyar drámaírója. Az ő sikerei adtak bátorságot fiatal íróknak, hogy a korabeli társadalmat vigyék színpadra, de bátorságot adtak az igazgatóknak is, hogy velük szerencsét próbáljanak, és igen sok tekintetben hozzájárultak ahhoz, hogy a közönségnek a magyar daraboktól való idegenkedését megszüntessék.
A régi színházi világban, ha egy direktor biztos, garantált kassza- és közönségsikert akart elérni, műsorra tűzte A nagymamát. E kedves vígjáték manapság is időről-időre feltűnik budapesti és vidéki színházaink repertoárjában, hiszen a négy szálon futó szerelmi történet rendkívüli szereplehetőségeket kínál fiatal, s idősebb művészek számára egyaránt.
Csiky bravúros meseszövése elismerésre méltó. A bájos történet a kibontakozásig, a boldog befejezésig számtalan kacagtató félreértést, megható fordulatot, bonyodalmat tartogat. Hogy végül sikerül-e kibogoznia a nagymamának a múltból gyökerező, bonyolult szálakat, s hogy végül ki kivel lesz boldog, erről mesél a darab.
A bemutatón, 1891-ben Prielle Kornélia játszotta a Nagymamát, később hálás szerepet jelentett többek között Blaha Lujzának, Berky Lilinek, Honthy Hannának, Dajka Margitnak, Tolnay Klárinak is.

További szereplők:

Intézeti növendékek: Peredy Janka Nagy Fruzsina Lilla, Eörsy Vilma Fodor Sára, Vilkey Berta Novák Laura, Aba Margit Forczek Janka, Kereszturi Katica Kiss Alexandra, Pincér Kós Mátyás

Intézeti nevelők: Blaskó-Saárossy Zsófia, Hódosi Ildikó, Szecskó Andrea

A(z) Gárdonyi Géza Színház előadása

Bemutató időpontja:

2020. október 9., Gárdonyi Géza Színház

Stáblista:

Szereplők

SZERÉMI GRÓFNÉ
ERNŐ, az unokája
GALAMBOSNÉ, a grófné gazdaasszonya
ÖRKÉNYI VILMOS BÁRÓ, nyugalmazott ezredes
KOSZTA, nyugalmazott evangélikus tábori lelkész
TÍMÁR KAROLIN, a leánynevelő intézet tulajdonosa
TÓDORKA SZILÁRD, tanár
LANGÓ SZERAFIN, nevelőnő

Hozzászólások