Színház

A szuzai menyegző

dráma, 2 felvonás, magyar, 2012.

Értékelés:

4 szavazatból
Szerinted?

Színes és festői lehet az a fantázia-kép, amely az emberek gondolataiban megjelenik a cím hallatán. De valójában mit is takart az a nagyon is tudatos, politikailag eltervezett és megalapozott döntés, amely Nagy Sándor, Perzsia elleni hadjárata során képviselt asszimilációs politikájának érdekében állt?
Kr.e. 324-ben Alexandros, indiai hadjáratáról visszatérőben Susába érkezett, itt várta be hadseregének másik felét. A viszontlátás örömére hatalmas, több napig tartó ünnepségeket tervezett, a műsorban színdarabokkal, versenyszámokkal, bankettekkel és egyéb szórakozásokkal fűszerezve. Az öt napig tartó tömeges esküvőn tízezer közrendű katona kelt egybe ugyanennyi perzsa nővel. "A lakomára állítólag kilencezren voltak hivatalosak, és mindegyikük arany ivópoharat kapott az áldozathoz.
A ceremónia immár perzsa szokás szerint zajlott, ezzel is hangsúlyozta Alexandros legnagyobb jóindulatát a perzsa nemesség előtt. Arrianosz szemléletesen írja le az esküvő menetét; sorban székeket helyeztek el a vőlegények számára, majd a köszöntők után bejöttek a menyasszonyok, és mindegyik a számára kiválasztott vőlegény mellé ült. Megfogták egymás kezét, majd megcsókolták egymást. A király kezdte el a ceremóniát, ugyanis az egész ünnepséget egyszerre és ugyanolyan módon tartották. Ezután mindegyik vőlegény kézen fogta menyasszonyát és elvonultak a nászszobába.
Sütő Andrást sokat foglalkoztatta Nagy Sándor perzsa hadjárata és a görög kultúra erőszakos terjesztésének következményei. Legelőször diákkorában olvasott a történetről majd 1973-ban megírta Perzsák c. esszéjét és 1980-ban, A szuzai menyegző c. színpadi művét.
A fordulatos dráma választ ad a fent feltett kérdésre: vajon milyen szándék húzódik meg a hatalom részéről, amikor a legyőzötteket a győzők tömeges nászra kényszerítik?!

A(z) Móricz Zsigmond Színház előadása

Bemutató időpontja:

2012. március 24., Móricz Zsigmond Színház

Stáblista:

Hozzászólások

10/10
Gabriella54 2012 szept. 13. - 23:51:42 10/10
Azért azt nagyon szeretném tudni, miért is lett ez a dráma és elsõsorban ez az elõadás ennyire lepontozva!
Talán azért, mert sokan önmagukra ismernek? Talán azért, mert ma egyre több Démétriosz és Lüszimakhosz jár közöttünk és egyre kevesebb a Parmeniónra vagy az ifjú Bésszoszra hasonlító férfiú? Talán azért, mert Éanna megalázása mindennapos cselekedet? Szerintem éppen ezek miatt kellene a maximális pontszámra értékelnünk Sütõ András drámáját Bagó Bertalan kitûnõ rendezésében.
A színészi alakítások szinte kivétel nélkül ragyogóak, Illyés Ákos Parmenión-ja, Horváth Sebestyén Sándor Démétriosza vagy Nagyidai Gergõ ifjú Bésszosza önmagáért beszél. És nem mehetek el Horváth Margit káprázatos Roxána-alakítása mellett sem, a fenségesség, az uralkodás maga jelent meg vele a színpadon.