Színház

A tavasz ébredése

előadás, 2007.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A Tavasz ébredése Horváth Csaba koreográfiájában újra látható, ezúttal a MERLiN Színházban. Az előadás 2007-es bemutatója után az évad egyik legfontosabb előadásának számított, és azóta több különböző helyszínen volt látható.

"A produkció egészen eredetien gondolkodik szövegről, történetmesélésről, szituációról, jelenetezésről, színpadi időről, játéktérről, hatásdramaturgiáról. Mégsem ínyenceknek szánt hermetikus tanulmány, több annál: katartikus előadás." (Perényi Balázs, Ellenfény, 2007./8-9.)

Wedekind A tavasz ébredése című 1891-ben írt darabjában a család, az iskola és az egyház kontrolláló, szexualitást tagadó szabályrendszere ellen lép fel, és bemutatja, hogyan torkollhat gyerektragédiába az ösztönök elfojtására irányuló szorongató ellenőrzés. A darab a kor erkölcsi sivárságának leleplezésével, a serdülőkori nyílt szexualitás ábrázolásával meglehetős botrányt váltott ki.

"A koreográfus-rendező kihagyta a Bányai Geyza-fordította szövegből az iskolai képeket. A szülők jeleneteit is átcsoportosította. A rendező mértékkel, tömören belestoppolt a szövegbe. Átvetette a hangsúlyokat. Az elsikkasztott nemi felvilágosítás, a vaskalapos oktatók, a szűklátókörű szülők helyett a fiatalok lázas ismerkedése a világgal áll az előtérben. Közeledések, elriadások, suta próbálkozások, tévutak, nekibátorodások, összeomlások, pánikok, rohamos magányba merülések, kétségbeesések, hisztériák, elragadtatottságok, szerelmi kísérletek, a világ kis lépésekkel birtokbavételei - mind szabatos, sűrű mozdulati jeleket kapnak az előadásban. A rendezésben nincs okoskodó spekuláció, öntetszelgő művészkedés, nincs moralizálás. Ihletett pontossággal ábrázol az előadás. Az erjedő fiatalok beharcolják magukat az álszent világba. Horváth Csaba értelmezése kitágítja Wedekind szatíráját, amelyik szerint a felnőttek szemforgató világa rossz. Horváth szerint rossz a világ. Teli fenyegetésekkel. Lehet, hogy van megoldás, de nem mondja ki, mi az." (MGP_szinhaz.hu)

A(z) Forte Társulat előadása

Bemutató időpontja:

2007. április 6., Forte Társulat

Stáblista:

Hozzászólások

mulao 2009 okt. 05. - 17:21:01
láttam, itt nem bevallóan a tv-bõl, nekem nem tûnt túl nagy számnak.Egres Katinka szerintem nem is szerepelt benne, legalábbis én nem vettem észre.Varga Gabi, Vass Teréz és asszem még Nagy Péter, akit kikell emleni, az alakításuk miatt, de mindenki jó volt, mivel a testükkel játszottak.