Színház

A vadon szava

előadás, 2011.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

"Ha Buck olvasott volna újságot, tudta volna, hogy nem ő az egyedüli félelmetes izomzatú, hosszú szőrű kutya, amelyiknek szenvedés és örökös kínlódás jutott osztályrészül a magát civilizáltnak nevezett ember közelségében." (Hermanis)

A kegyetlenséget csak fokozta a sokszor megfilmesített Jack London-sztori helyszínéül szolgáló rideg környezet. "Az emberek bejárták a sarki sötétséget és sárgásan csillogó fémre leltek..." Így kezdődik az a történet, amelynek írója maga is követte Alaszkába az arany hívó szavát a 19. század elején. A lett színház-csináló adaptációjában hat ember él hat kutyával egy hat kanapéval jelzett teljesen kortárs civilizációban és meséli el a hetvenkilós, gyönyörű szánhúzó kutya, Buck történetét, hogyan küzd a túlélésért a legextrémebb körülmények között. Jack London kisregénye nem egyszerűen ifjúsági darab. Szabad fantáziák a természet farkastörvényeire, az ember és az emberiesedett állat különféle megnyilvánulásaira, a szabadságra, kalandra és - mindenekelőtt - a magányra.

A rendező Alvis Hermanis konklúziója figyelemreméltó filozófiai tanulsággal szolgál: "Természetesen hízelgő azt hinni, hogy az emberek kiművelt és kulturálisan képzett lények. Ám amikor szembesülünk a valósággal, először is állatok vagyunk. A természet részei vagyunk. És fatális hiba, ha a mi civilizációnk figyelmen kívül hagyja ezt a tényt. A természet könnyedén elboldogulna nélkülünk. Csak mi nem tudunk nélküle élni."

Alvis Hermanis Rigában született 1965-ben. 1997-től a kortárs repertoárra szakosodott Rigai Új Színház művészeti vezetője. Rendezései számos nemzetközi fesztiválon szerepeltek sikerrel. A Münchner Kammerspiele társulatával a SPIELART fesztiválon debütált Hermanis a 2010/2011-es évadban.

A(z) Nemzeti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2011. október 12., Nemzeti Színház

Stáblista:

Hozzászólások