Színház

A zöld kilences

színmű, 2 felvonás, magyar, 2012.

Értékelés:

16 szavazatból
Szerinted?

Budapest, 1909.
A nőmozgalmár grófkisasszony szerelmet és férjet keres. Ezen a szép kis estén három férfival nem volna szabad találkoznia. A megrögzött szélhámos kész eladni egy grófkisasszonyt is, ha az útjába kerül. A hotelportásnak fáj a szíve, ezért sorban öli meg az apróhirdetésben kiszemelt hölgyeket. Az egyiptomi alkirályt a parlamenti fogadáson éri a világpolitikai fordulat: azonnal meg kell nősülnie. Mesebeli hajsza a zűrzavaros pesti éjszakában. És még a hepienddel sincs vége.

Hamvai Kornél Varró Dániellel és Darvas Benedekkel közösen új magyar drámát, zenés darabot írt a Vígszínház számára. A zöld kilences 1909-ben játszódik Budapesten, és feltűnnek benne a korabeli város hírhedt figurái, szélhámosai. Hamvai Kornél valós eseményekből és létező személyek történetéből írt kalandos, fordulatos budapesti mesét. Városi legendákból szőtt új városi legendát: Hamrák János szélhámos furcsa esetét Szendrői Marianne grófnővel, Abbasz Hilmi egyiptomi alkirállyal és Kiss Béla sorozatgyilkossal.

A(z) Vígszínház előadása

Bemutató időpontja:

2012. december 1., Vígszínház

Stáblista:

Szereplők

Hamrák János (nemzeti szélhámos)
Szendrői Marianne (grófkisasszony és szüfrazsett)
Kiss Béla (ominózus hotelportás)
Karola Cecília (varietédíva és jasszkirálynő)
Babinszky (hírlapíró)
Abbasz Hilmi (egyiptomi alkirály)
Saára (polgármester Fehérvárról)
Zavaros (rendőrkapitány-helyettes, későbbi polgármester)
Csitáry (titkár, még későbbi polgármester)
Wekerle Sándor (miniszterelnök)
Pincér (Molnár, színdarabíró)
Cvikkeres (Titkár, Londiner)
Hírlapíró (Jassz, Segéd)
Handelné (Kéjnő, Úriasszony)
Másik Kéjnő (Másik úriasszony)
Harmadik Kéjnő (Úriasszony)
Zsugás (Lakáj)
Harmadik jassz (Hírlapíró)
Másik hírlapíró (Másik jassz)
Testőr (Kocsis, Másik pincér)

Hozzászólások

1/10
Edmond Dantes 2014 jan. 18. - 15:22:56 1/10 Előzmény barrix
Nagyjából egyetértek. Zöld kilencesrõl már írtam korábban, az általad itt-most felsorolt darabok nekem is tetszettek, azzal az apró (?) kiegészítéssel, hogy a Mephisto nagyrészt Alföldi-produkció (import a Nemzetibõl), a Danton is kb. ugyanígy=ex-Nemzetisek viszik a hátukon (Alföldi, Stohl, László Zsolt, Hevér), a Víges kollégák sokat tesznek a fölzárkózásért-beilleszkedésért...A Mikve Docekal-rendezés, csakúgy mint a Jóembert keresünk, amit ugyancsak ajánlok.
Várjuk a további jó Víg-elõadásokat.
2/10
barrix 2013 nov. 16. - 15:52:35 2/10
Nekem is kínlódás volt, tavaly láttam. Semmi humor, semmi feszültség, rossz színészi alakítások. Ascherre mindig szívesen megyek, de ez nagy csalódás volt. És ami a legfurcsább, hogy egy kedves ismerõsöm, akivel általában egyezik a színházi ízlésünk, rajongott érte. Igaz, õ most látta, lehet hogy összeért, vagy változtattak rajta? Nem tudom. Szerencsére a Danton, Mephisto és a Mikve nekem tetszett, így azért vannak kellemes élményeim is az utóbbi idõkben a Vígbõl.
1/10
Edmond Dantes 2013 máj. 09. - 08:54:11 1/10 Előzmény szonya1
Köszönöm!Itt egy sok infot tartalmazó link: http://fidelio.hu/szinhaz/hirek/merre_tart_a_nemzeti_szinhaz
szonya1 2013 máj. 06. - 20:24:13 Előzmény Edmond Dantes
A Nemzeti új bemutatói között szerepel pl. Tamási Áron: Vitéz lélek, Paul Claudel–Arthur Honegger: Johanna a máglyán, Petõfi Sándor: János vitéz, Weöres Sándor: Psyché, Pilinszky János: KZ Oratórium, Gogol: Éjjeli menedékhely, Shakespeare: Ahogy tetszik, Gombrowicz: Operett c. mûve. Vidnyánszky maga legalább öt elõadást fog rendezni. Anyagilag nyilván jobban állnak, mint a Vígszínház, pl. megengedhetik maguknak, hogy több, mint tíz darabot mutassanak be.
szonya1 2013 máj. 06. - 20:12:37 Előzmény Edmond Dantes
Azt kérdezed, miket mutatnak be a Nemzetiben?
1/10
Edmond Dantes 2013 máj. 03. - 22:26:52 1/10 Előzmény szonya1
És a Nemzetiben?
szonya1 2013 máj. 03. - 11:29:59 Előzmény Edmond Dantes
Az biztos, hogy az idei évad halványra sikeredett, de a következõ évad ismét nagyon ígéretes. Terveik szerint olyan darabokat láthatunk, mint mondjuk Büchner: Danton halála, Bulgakov: Iván, a rettentõ, Sütõ A: Az álomkommandó, Shakespeare: Vízkereszt vagy amit akartok, továbbá rendezni fog pl. Alföldi, Mohácsi János, Zsótér, Szász János! Soha rosszabb névsort, remélem, egy ragyogó évad következik ismét:)
1/10
Edmond Dantes 2013 ápr. 26. - 11:20:26 1/10 Előzmény szonya1
Nagyjából egyetértek, bár a nagy nevek ellenére sokszor nem jött össze nagy produkció. Eszenyi erõsen kezdett, mostanra azonban a ház el- illetve visszamartonosodott. A darabról már írtam, ld.lejjebb.
1/10
Edmond Dantes 2013 ápr. 26. - 11:17:28 1/10 Előzmény abano 23
A Várkonyi-Horvai korszak cenzúrázott (kultúr)világának korlátozott kínálata mellett könnyû volt dotált filléres helyárakkal-bérletekkel eladni a házat, ezt is, a többit is...végsõ esetben vattázni: "diákok, katonák". Marton korszaka maga az elszürkülés be- vagy kiteljesedése. Eszenyi erõsen kezdett, mostanra a ház el- illetve visszamartonosodott. A darabról már írtam, ld.lejjebb.
szonya1 2013 márc. 28. - 21:57:33
Várkonyi olyan zseni volt, akihez hasonló évszázadonként is kevés születik. Horvai idejérõl nincs sok információm, de az bizonyára nem mellékes, hogy õ még a Várkonyi által összerakott, fantasztikus társulattal kezdett dolgozni. Martont nem tartom jó igazgatónak, az õ idejében sok erõsen közepes, olyan semmilyen, unalmas elõadás született, nem tudta igazán jól építeni a társulatot, a színház presztízse pedig a szakmában a béka feneke alá süllyedt. Már jóval korábban át kellett volna adnia a stafétabotot. Eszenyinek innen kell megpróbálni felhozni a színházat, átalakítani, frissíteni a társulatot, a színház törzsközönségéhez és a becsábítani kívánt ifjabb korosztályokhoz alkalmazkodva megtölteni azt a hatalmas nézõteret, lehetõleg nem elmenve a bulvár irányába, miközben valószínûleg õk sincsenek könnyû anyagi helyzetben. Bizonyára lehetne még jobban csinálni ezt az egészet, de én úgy látom, hogy igenis születtek érdekes, értékes elõadások, mióta Eszenyi lett az igazgató, függetlenül attól, hogy éppen mekkora közönségsikert érnek el.
5/10
offtopic
abano 23 2013 márc. 28. - 18:30:47 5/10
Hogy kinek mi a véleménye egy szindarabról, azt mindenki saját belátására kell bizni.Láttam én már karon varjut!
De ""A zöld kilences""-rõl nehéz olyat mondani, amely a sikert kiváltaná a Vig-ben.Csak a jegyigénylõ táblákra kell
tekinteni-árulják a kék szinbe öltözött igénylõk a jegyeket csõstül. Kérdezem én miért?? A vigszinházban erre nem volt szûkség. VÁRKONYI--csupa nagy betûvel--idejében, majd Horvay, Marton regnálása idején sikert siker követett.
Eszement Enikõ ragyogó szinész, de igazgató idejére esnek az ""árfolyamok"" a Vigben. Nem a közönség a hibás!!!
10/10
Bette76 2013 márc. 06. - 21:02:05 10/10
Csodálkozom a hozzászólásokon és értékeléseken.Nekem nagyon tetszett. Fordulatos vidám darab, jó a hangulata, jók a színészek és legfõképpen a zene és annak szövege zseniális! Ki kellene adni cd-n!!
Szóval mindenképpen ajánlom!!!
1/10
Edmond Dantes 2013 márc. 05. - 17:22:19 1/10 Előzmény fakohaj
malee ezt írja: "a (Víg)színházban látható darabokra jellemzõ, hogy az elsõ felvonás kicsit laposabb, de a második kárpótol mindenért." Szerinted kb.pont fordítva. Amit én írtam, azt inkább nem ismétlem meg, ld.lejjebb... Ilyen színes a világ és a benne élõk meg az õ véleményük :o)
fakohaj 2013 márc. 03. - 16:03:04
Nekem az elsõ felvonás nagyon tetszett (leszámítva az elsõ 5-10 percet). Tele volt hangulatos jelenetekkel és finom humorral, bár kétségtelen, hogy otthon kell lenni a korszakban ahhoz, hogy ez valóban élvezhetõ legyen. A második felvonás viszont olyan semmilyen lett. A jó feldobott történeteknek valahogy le kellett zárni, de igazából nem is történt semmi, és hiányoztak az igazán humoros fordulatok.
3/10
bulba 2013 márc. 01. - 10:25:53 3/10
Szörnyû és idétlen. Lapos, unalmas, bugyuta történet, rettenetes zenével (legrosszabb az újságírók dala a kávéházban). Mivel én egy jóindulatú ember vagyok, ezért nem egyes.
1/10
Edmond Dantes 2013 febr. 24. - 22:15:52 1/10
Üdv. a port.hu-n! Úgy látom, pár perce regisztráltál, remélem ezentúl jobb darabok kerülnek az utadba :o)...mint pl. nekem újabban Rükverc, Hazafit nekünk, Eleje (Katona), azokról jobbakat ír(hat)tam...még van remény.
Baroness 2013 febr. 24. - 22:02:01 Előzmény Edmond Dantes
Kénytelen vagyok csatlakozni. A "nagy" nevek nem garanciák egy értékes élvezhetõ elõadásra. Valóban a fölöslegesen eltöltött értékes idõ a legbosszantóbb. A színészek belülrõl nem érzik, hogy ez az elõadás egy fos?
8/10
bujdosxo 2013 febr. 07. - 08:00:14 8/10
Jó karakterek vannak a darabban, a történet fordulatos. Ugyanakkor az egyes jeleneteket nem játsszák ki, csapongó és néhol zavaros.
10/10
malee 2013 febr. 04. - 21:43:17 10/10
Én még november végén láttam premier elõtt a darabot. Mivel a Vígszínház szinte teljes repertoárját láttam, így azt tudom mondani, hogy a színházban látható darabokra jellemzõ, hogy az elsõ felvonás kicsit laposabb, de a második kárpótol mindenért. Ez A zöld kilences esetében is így van. Nagyon sok darab esetében (más színházakban is) elõfordul, hogy már az elsõ 10 percben sejteni lehet, hogy mi lesz a darab kimenetele, hiszen, csak egy elcsépelt történetet, gondolatot elnyújtanak 2 órán keresztül "álmodern baromságokat" belemagyarázva. A zöld kilences nekem azért tetszett kifejezetten, mert ezt nem éreztem. Az elsõtõl az utolsó percig fordulatos volt a sztori. Zenei világa nekem különösen tetszik amúgy is, így kicsit elfogultan azt tudom mondani, hogy nagyon is jó volt.
7/10
doktormacko 2013 febr. 03. - 22:42:13 7/10 Előzmény Edmond Dantes
Elfogadom a válaszod . ezért színes a világ . Van akinek tetszik , van akinek nem.
Összes hozzászólás