Színház

AEGON-estek

előadás, 2008.

Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

Az AEGON Magyarország Zrt. a 2006-ban létrehozott AEGON Művészeti Díjhoz és Társdíjhoz kapcsolódva indította el a Képzett társítások című AEGON-estekeket, a sorozat keretében a hazai művészeti élet kitűnő alkotói és előadói voltak 2006 ősze óta Alföldi Róbert vendégei. Most, a harmadik évad végén pedig már a 23. AEGON-est következik.

Tóth Krisztina, aki március 15-én eddigi költői, írói és műfordítói munkásságáért megkapta a Magyar Köztársaság Babérkoszorúját, éppen húsz évvel ezelőtt jelentkezett önálló kötettel: első könyve 1989-ben jelent meg, Őszi kabátlobogás címmel, s a fiatal költőnő Radnóti Miklós emlékérmet kapott érte. Most, húsz évvel később Magas labda címmel lát napvilágot új kötete, amely a júniusi Ünnepi Könyvhét egyik újdonsága lesz.

A sorozat koncepciója szerint a másik vendég másik művészeti ágat képvisel, éppen a kitekintés, a nyitás, a mások iránti érdeklődés, a kölcsönhatások és az újszerű összhatás jegyében. Most mégis olyan valaki lesz az est másik vendége, aki maga is költő. Igaz, még sok minden más is, bámulatosan sokoldalú, kreatív alkotó és előadó. Müller Péter Sziámi nem egyszerűen költő, író, vagy például a Sziget Fesztivál alapítója, a Bartók+?Miskolci Nemzetközi Operafesztivál létrehozója ? ő ?A Sziámi?.

A felolvasásra, a beszélgetésre és vetítésre épülő, a műfaji határokat átlépő esteken mindig hangsúlyos az improvizatív zene, a két vendég világához illő dzsesszzenész ugyanis a helyszínen születő zenével reagál mindarra, ami az esten történik. Ezúttal a magyar zenei élet egyik legkiválóbb előadóművésze, a sokszínű, páratlanul szabad alkotó és előadó, Szakcsi Lakatos Béla adja hozzá a maga érzelmeit, gondolatait mindahhoz, ami az esten történik.

A(z) Nemzeti Színház előadása

Stáblista:

Hozzászólások