Színház

AIDA

musical, magyar, 2010.

Értékelés:

6 szavazatból
Szerinted?

Az afrikai rabszolgahercegnő története egyesek szerint, olyan régi, mint a szfinx. Bár a tragikus szerelmesek históriája nem jutott el Európába 1871-ig, Guiseppe Verdi operájának bemutatójáig, de ezután meghódította az egész világot.
Egyiptomban járunk amikor még a fáraók voltak az urak, és a papság döntött béke és háború kérdésében. A vesztes felekre halál vagy rabszolgasors várt.
Radames, a fiatal egyiptomi hadvezér győztes núbiai hadjáratról tér haza, amely egy terület a mai Asszuán közelében, Dél-Egyiptomban. Útközben az egyik rabszolgalány fellázad, aki ezáltal felhívja magára Radames figyelmét. A fiatal hadvezérnek megtetszik a különlegesen szép és veszélyes lány, bár nem tudja még, hogy ő Aida, a núbiai király lánya.
Radames amint hazaér azonnal intézkedik, hogy az új rabszolgákat ne a rézbányákba, hanem a palotába vigyék, így szeretné megóvni Aidát, a gyors és biztos haláltól. A rabszolgalányt, Amnerisnek , a fáraó lányának ajándékozza. Amneris a léha és felszínes, elkényeztetett királykisasszony már lázasan várta haza vőlegényét, Radamest, és még ő is felismeri az eltitkolt nemességet Aidában. Azonnal barátjává fogadja a rabszolgalányt.
Amint Radames vonzódik Aidához, a lány is úgy találja, hogy vágyakozik az egyenes szívű férfihoz, aki egy korrupt társadalom rabja. Aida bátorítja Radamest, hogy találja meg jobbik énjét. Arról ábrándoznak, hogy milyen lenne a szerelem egy háború nélküli világban, ahol nem létezik előítélet és gyűlölet. A két fiatal utat enged a vágynak, és reménytelen szerelembe esnek, kulturális különbségeik ellenére.
Zoser - Radames apja, főminiszter - türelmetlen, hogy fia mielőbb megházasodjon, hiszen Radamest akarja látni a trónon. Hogy ez mielőbb megtörténhessen, módszeresen mérgezi a fáraót, összeesküvést szít ellene. Radames csapdában érzi magát. Részben, mert hűséges a fáraóhoz, részben, mert érzi, hogy egyre jobban beleszeret Aidába.
Közben Aidát felismeri Radames szolgája ? Mereb ? aki szintén Núbiából került Egyiptomba évekkel ezelőtt, még gyerekkorában. Elviszi Aida hercegnőt a núbiai táborba, és megérteti vele, hogy a népe élére kell álljon. Szívszorító és megható a vívódás, mely Aida lelkét marcangolja, mikor kérlelik, hogy mentse meg őket.

Aida és Radames szerelme azonban mindenki tervét felborítja. Ők maguk is kétségek között hányódnak, de már bevallják szerelmüket, és érzik, hogy nem tudnak tenni ellene. Amneris véletlenül kilesi őket, rálel a titokra és az immár megcsalt, fájdalommal teli hercegnőről lehull a máz, már a jövőbeni fáraót látjuk benne.
Közben elfogják Aida apját - Amonasro-t - Núbia királyát.
Radames elveszi feleségül Amnerist, majd segít Aidának megszöktetni apját, Amonasro-t. Amikor Zoser megakadályozná a szökést, Radames ledöfi őt.
Amonasro megszökik, Aida önszántából marad. Amneris átveszi a hatalmat apjától, így - Egyiptom törvénye szerint - ő ítéli el a két árulót, Aidát és Radamest. Az ítélet élve elföldelés.
Mivel átérzi a szerelem nagyságát, és együtt érez velük, megparancsolja, hogy közös sírba temessék őket, mivel halálukat már nem tudja megakadályozni. Bár a szerelmesek sorsa tragikus véget ér, szerelmük legyőzi a halált, és halhatatlanná válnak ebben a legendában, amely máig megindítja, meghatja nézőit.

A(z) Margitszigeti Szabadtéri Színpad előadása

Stáblista:

Szereplők

Aida (Núbia hercegnője)
Radames (egyiptomi hadvezér)
Amneris (a fáraó lánya)
Mereb (Radames szolgája)
Amonasro (Núbia királya)
Nehebka (núbiai rabszolgalány)

Alkotók

Hozzászólások

Peppencs1882 2018 febr. 10. - 01:25:46
Meg van esteleg valakinek a teljes elõad`as videón?