Színház

"Aj, Istenem, mit adtál, hogy megházasítottál..."

előadás, magyar, 2014.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Illyés Szabó Anna, a székely mesemondó.

A székelyföldi mesevilág egyedi stílusú tolmácsolása hozta meg Annának a sikert, aki egykor Csíkszeredából indult, útja pedig Kolozsváron és Marosvásárhelyen át Budapestre vezetett.
Hivatásos mesemondóként, családjához vissza-visszatérve járja a világot, hogy aki csak hallja, nem felejti ízes tájszólással előadott történeteit.

A híres székely mesemondó, Ilyés Szabó Anna lepattan a tűzről és kimeséli nekünk lelkéből a dalokat. Anna így vall magáról: akármelyik szege-likába szerelődtem el a világnak, akármikor "be tudtam hangolódni", ha megzendítettem odabent az én "Á" hangomat: örökkésóvárgott-szeretett Székelyhonom beszédjinek a mélységeket-magosságokat egybeívelő dallamhangját. Legyen az Csíkbéli, Gyergyóalfalvi, Gyergyótölgyesi ének - mesebeszéd. Ezért sokféle szolgálatra kapható voltam, vagyok s legyek is. A honvágy az én leghűségesebb vándortársam és kenyeres jó pajtásom. Lámpásom ebbe a lármás, pompával ékesített, nem az ideig-óráig, hanem a tartós örömre-békességre szomjas, delejes világba, ahol a kergetőzésnek-bújócskának végehossza nincs. Amíg hallhatom s hordozhatom a régtől életretartó székely nyelvünkkel feltámadásunk üzeneteit, addig haladatba vagyok.

A(z) Klebelsberg Kultúrkúria előadása

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások