Színház

Alexander Vantournhout / not standing (BE): Screws

újcirkusz

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

/Scroll down for English/

5 előadó, 5 jelenet, 5 helyszín – újcirkusszal sétálják be a margitszigeti palackozót.

A kérdés az, hogy különböző tárgyak (jégmászó bakancs, bowling golyó, antigravitációs cipő) testre csatolásával mire jutnak az artisták a gravitáció ellen. Keresik a testükben lévő koreográfiai lehetőségeket, a fizikai határaikat és kutatják az előadó és a tárgy viszonyát.
A cirkográfus – ahogy magát hívja Vantournhout – az utca és a színház távolságát szereti a lehető legkisebbre hagyni. Ahhoz, hogy ez megvalósulhasson, ehhez az előadáshoz minden turnéhelyszínen új és izgalmas teret keres, Budapesten a palackozót. Szabad járkálni, szabad nézelődni, keresni egy jó perspektívát, szabad közel menni, akár csak véletlenül is, szabad az útmutatásokat is követni. Szabad.
Alexander Vantournhout (1989) egyszerre érkezett táncos és újcirkuszos képzésből. Egykerekezést, zsonglőrködést és tánc akrobatikát tanult a brüsszeli Cirkuszművészeti Egyetemen (ESAC), majd kortárstáncot az Anne Teresa de Keersmaeker által vezetett rangos tánciskolában, a PARTS-ban. Azóta pedig bejárta a világot mozgáskutatásra fókuszáló, akár a kegyetlenségig kompromisszummentes darabjaival, amelyek közül kettő már a Trafóban is járt: a Raphaël (2018) és a Red Haired Men (2019).

Hozzászólások