Színház

Ariadné Naxoszban

opera, 2013.

Értékelés:

3 szavazatból
Szerinted?

Opera előjátékkal, egy részben, német nyelven, magyar, angol és német felirattal
„A zene szent művészet, amely a legvadabb bolondságot öleli magába, mint a kerubok a ragyogó trónt!” – így hangzik Richard Strauss és Hugo von Hofmannstahl egyik legizgalmasabb operájának Prológjában a Komponista hitvallása. A darab két meglehetősen különböző műfajt ötvöz játékosan: a tragikus operát és a romantikus farce-ot. Az eredmény egy rendkívül gazdag szövetű mű, amely vizsgálja a művészetnek a társadalomban betöltött szerepét, illetve az igaz szerelem és a szabadosság ellentétpárját is.
„A vidámságot és a szomorúságot, a szerelmet és a halált egyidejűleg azért adjuk elő, mert élni kell. És ez maga az élet. Ahogy a mindennapokban is össze vannak keveredve ezek az érzelmek, ugyanúgy most a színházban is össze lesznek keveredve.” – üzeni a rendező, Anger Ferenc.

Magyar nyelvű feliratok: Mesterházi Máté
Angol nyelvű feliratok: Kenesey Judit, Arthur Roger Crane

A(z) Magyar Állami Operaház előadása

Bemutató időpontja:

2013. május 17., Magyar Állami Operaház

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Edmond Dantes 2013 máj. 21. - 19:54:41 Előzmény urobi68
Válasz a kérdésre (miért kellett...): 2014 Strauss-év...és jönnek a még gyengébb késõbbi operái is, részben Nemzeti Filharmonikusokkal (MüPa), részben MÁO-ban. Az árnyék nélküli asszony az, ami még érdekel.
Edmond Dantes 2013 máj. 21. - 19:51:59 Előzmény urobi68
Fõpróbát láttam. Túl nagy falat Anger Ferencnek, akinek -sorry- eddig a nevét se hallottam. Ebbõl az alapanyagból, attól tartok, nem könnyû jó produkciót kihozni. Nagyon heterogén, szétesõ maga a librettó is, a zene nem nagyon jó, kivéve a nagy Zerbinetta-áriát. Nekem valahol az egész egy nagy paródia Strausstól: parodizálja az olasz opera buffát az elõjátékban, aztán az opera seriát, Wagnert is jócskán (finálé!) és nem utolsó sorban saját magát is talán. Ezt jól összerakni komoly kihívás, ebbõl itt és most ennyire futotta. Egy jó nagy vegyesbolt, ahol egy csomó cuccról nem tudni, "mire való". Zeneileg tisztes, de csak közepes színvonal, nekem Vizin Viktória tetszett leginkább.
urobi68 2013 máj. 18. - 08:05:16
Pénteken láttam a bemutatót. Hát ezen szörnyen éreztem magam. Szeretnék mindenkit megóvni ettõl a rémségtõl. Az énekesek közül ugyanakkor sokan jók, kifejezetten jók voltak. A rendezõ leginkább egy Kovalik epigon képzetét keltette bennem, de lényeg nélkül. Legalábbis én nagyon untam a bedobott észnélküli ötleteket. Mindenek a teteje, amikor orrával lefelé lejön egy bazi nagy piros repülõ (de legalább nem narancssárga), amikor kinõ a fû a színpadon, majd felgyulladnak a csillagok. Persze talán a piros Bacchusra akart utalni (bor! szerelem?), ha esetleg nem értenénk meg.

Ugyanakkor azt is értem, hogy miért nem játszották ezt a darabot régóta az Operaházban. És miért kellett most elõvenni?