Színház

Artus - Goda Gábor: Raj - a döntések anatomiája

előadás

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Az Artusban a művészi, alkotó munka elsősorban a megismerés folyamatának eszköze. Figyelünk, keresünk és megosztjuk, ha találunk valamit. Ezt nevezzük előadásnak, – most inkább tanulmánynak.

A raj egy olyan biológiai jelenség, amelyben a sok egyedből álló élő rendszerek (pl. a hangyák, méhek, madarak, halak) egyes tagjainak külön-külön öncélú viselkedése ellenére a rendszer egészében megjelenik egyfajta kollektív intelligens viselkedés. Az ilyen viselkedés számos olyan tulajdonságot eredményez, ami megszégyenítő és irigylésre méltó az emberiség számára: tolerancia, hibatűrés, önszervező képesség, együttműködés, öngyógyítás, gyors és effektív kommunikáció, ...stb.

De hogyan működik a raj? Hogyan kommunikál és hogyan hoz döntéseket? Az egyedi döntések vagy az egyedek döntéseinek sokasága, összessége az, ami a raj közösségét irányítja, mozgatja? Felfogható-e a raj egy egységes lényként?

Az emberiség maga felfogható-e úgy, mint összetett lény, mint amilyen egy raj? És az egyes ember maga felfogható-e, mint mikro-organizmusok, sejtek, érzelmek és gondolatok sokaságából álló raj?

De akkor ki az aki dönt, amikor az ember dönt?

Alkotó munkatársak: Kocsis Gábor, Debreczeni Márton
Kreatív technológia: Papp Gábor, Hajdu Gáspár (XORXOR)

Zenészek: Kertész Endre, Mózes Zoltán, Philipp György

 

A(z) Artus előadása

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások