Színház

Az egérlyuk: Párbeszéd Dosztojevszkijjel

előadás, olasz, 2017.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Valamennyiünkben ott rejtezik egy földalatti odú, melyben ki nem élt szükségleteink, megválaszolatlan kérdéseink erjednek. Olyan ez, mintha a halál bejelentés nélkül jelenne meg a küszöbünkön. Lehetséges-e, hogy megszabadítsuk magunkat attól az erőtől, mely elnyeléssel fenyeget? Az előadásban részletek gomolyognak, keverednek egymással a Feljegyzések az egérlyukból és a Karamazov testvérekből, próbára téve a színházi megközelítés lehetőségeit. Dosztojevszkij pszichológiai analízisének és a Workcenter kreatív alkotóerőkre irányuló kutatásainak találkozása emlékezetes eseményt ígér.
A Jerzy Grotowski Workcenter 1986-ban jött létre az olaszországi Pontederában, ahol 1999-ben bekövetkezett haláláig dolgozott Grotowski a huszadik századi színház egyik legjelentősebb reformere. Kutatásaiba és kreatív munkájába bevonta nélkülözhetetlen munkatársát, Thomas Richards-ot. Az intenzív közös munka folyományaként a Mester Thomas Richardsot és Mario Biaginit tette meg szellemi öröksége kizárólagos gondozóinak, ami Grotowski kéziratait is magába foglalja. A Jerzy Grotowski Workcenterben napjainkban a világ kilenc országából származó tizennyolc művész dolgozik azon, hogy továbbfejlessze Grotowski utolsó korszakának felvetéseit, a művészet közvetítő státuszára és a befogadói attitűdök feltérképezésére irányuló kutatásait. A Workcenter előadásai létrejöhetnek színházakban, ipari létesítményekben, templomokban, koncerttermekben, kocsmákban, bárokban, kávézókban, de magánházakban is. A több mint 30 éves működése során rengeteg művész a világ minden pontjáról csatlakozott már a csapathoz hosszabb-rövidebb időre. Grotowski leginkább a fejlődés szükségességét hangsúlyozta ezért kutatását nem kívánta dogmatizálódott gyakorlattá tenni.

Szereplők:
Antonin Chambon, Benoit Chevelle, Bradley High, Guilherme Kirchheim, ?Jessica Losilla-Hébrail, Sara Montoya, Tara Ostiguy, Thomas Richards

Rendezőasszisztensek:
Cécile Richards and Jessica Losilla-Hébrail
Rendező: Thomas Richards

A(z) Nemzeti Színház előadása

Hozzászólások