Színház

Az életkor ereje

táncelőadás, 2009.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Yoshito Ohno a butoh tánc első generációjának képviselője, Batarita pedig a butoh tánc szellemiségéből táplálkozó koreográfus-táncos. Kazuo Ohno mellett a butoh másik nagy alapítója Tatsumi Hijikata koreográfiáin kívül, konferencia, kiállítás és kagura színesítik a programot.

Metaphysical Emotion (butoh tánc)
A darab bemutató előadása 1967-ben volt, eredetileg Tatsumi Hijikata koreografálta. A mű eredeti szellemét ugyanazzal a címmel több, különböző feldolgozásban keltették életre. Ez a 15. változat. Ikuya Kato szürrealista költészete inspirálta, és úgy gondolom, hogy a butoh tánc az emberi test szürrealizmusa. Egy hosszú belső utazást is jelent, bár a mikrokozmoszt én egy száműzött, idős asszonyként járom be. Ki vagy? Halott vagyok. Mi az, amit a hátadon viszel? Mindent, amit csak a magaménak tudhatok. A tánc örökké tartó tapasztalat, és ez így elég is.
Koreográfia, tánc: Tomiko Takai, a butoh tánc első generációjának képviselője.

Áttetsző (butoh tánc)
A darab részletét szintén Tatsumi Hijikata koreografálta a butoh tánc születésének hajnalán Yoshito Ohno részére, aki újra és újra átértelmezte, átdolgozta, a megszerzett tapasztalatai által vezérelve. A budapesti premier különlegessége, hogy Yoshito Ohno most Bataritával együtt értelmezi újra ezt a több, mint 40 éves szólót, amiből novemberi, yokohamai munkájuk alkalmával duót formáltak. Honnan nyeri az emberi test a legelveszettebb helyzetekben is az erőt? Honnan és hová vezetnek ezek az energiák? Mit jelent a képtelenségek igazságára rálelni?
Koreográfia, tánc: Yoshito Ohno és Batarita
Vendégművész: Tomiko Takai

A(z) Nemzeti Táncszínház előadása

Stáblista:

Hozzászólások