Színház

Az öreg hölgy látogatása

tragikomédia, magyar, 2014.

Értékelés:

3 szavazatból
Szerinted?

"A komédia: a kétségbeesés kifejezése" - írja egy tanulmányában Dürrenmatt. És valóban - a minden művét komédiaként aposztrofáló szerző - kétségbeejtő helyzeteket mutat számunkra, igen szórakoztató módon.

Az öreg hölgy látogatása olyan történet, amely valahol Közép-Európában, egy kisvárosban játszódik, s olyan ember írta, aki egyáltalán nem akarja elkülöníteni magát drámája szereplőitől, és egy cseppet sem biztos abban, hogy másképp cselekedne mint ők.

Dürrenmatt e reprezentatív műve kísérteties erejű példázat arról a társadalomról, amelyben a pénz ereje mindenható. A cselekmény melyek során Güllen "becsületes polgárai" eljutnak egy náluk semmivel nem rosszabb társuk kollektív meggyilkolásáig, egy sorstragédia könyörtelenségével gördül előre. Túl nagy a szegénység, a kísértés. Az öreg hölgy látogatása gonosz darab, de éppen ezért nem szabad gonoszul játszani, humánusan kell színre vinni, szomorúsággal, nem haraggal és humorral egyszersmind, mert semmi sem árt jobban ennek a tragikus végű komédiának, mint valamiféle ádáz komolyság.

Csiszár Imre, rendező

A(z) Gárdonyi Géza Színház előadása

Bemutató időpontja:

2014. szeptember 26., Gárdonyi Géza Színház

Stáblista:

Szereplők

Claire Zachanassian (multimilliomosnő)
FÉRJEI, VII-VIII-IX
Főkomornyik
Toby (rágógumin kérődző)
Roby (rágógumin kérődző)
Koby (vak)
Mathilde (Ill felesége)
Ottilie (Ill leánya)
Karl (Ill fia)
Polgármester
Első polgár
Második polgár
Harmadik polgár
Negyedik polgár
Első asszony
Második asszony
Állomásfőnök
Végrehajtó
Első sajtótudósitó
Második sajtótudósitó
Tévériporter
Operatőr

Alkotók

Hozzászólások