Színház

Az ötödik pecsét

színmű, magyar, 2016.

Értékelés:

4 szavazatból
Szerinted?

1944, Budapest, a nyilasterror idején. Egy kiskocsmában a törzsvendégek (egy könyvügynök, egy órás és egy asztalos) és a kocsmáros összegyűlnek. Isznak és beszélgetnek. Abban bíznak, hogy észrevétlenül átvészelhetik a háborút. A filozofálás közepette beleütköznek egy kérdésbe, amely egész éjszaka nem hagyja őket nyugodni: Tomoceuszkakatiti vagy Gyugyu?
Tomoceuszkakatiti egy könyörtelen zsarnok, Lucs-Lucs sziget fejedelme. A paradicsomi szigeten él Gyugyu, a tisztességes rabszolga. Gyugyu nap mint nap ki van szolgáltatva a fejedelem kegyetlenkedéseinek. Gyurica, az órás azon vacillál, hogyha halála után módja volna feltámadni, kinek a sorsát választaná: a zsarnokét vagy a rabszolgáét. Nincs más opció. Mindenkinek választania kell. Ekkor még nem is sejtik, hogy az elméleti kérdésre rövid időn belül már tettekkel kell felelniük.

A(z) Hevesi Sándor Színház előadása

Bemutató időpontja:

2016. december 9., Hevesi Sándor Színház

Stáblista:

Szereplők

Gyurica, órás
Király, könyvügynök
Béla kolléga, kocsmáros
Kovács, asztalos
Keszei, fényképész
Civilruhás
Kollégáné
Vasöntő
1.Pártszolgálatos
2.Pártszolgálatos

Alkotók

Hozzászólások

kimbin01 2019 dec. 14. - 19:13:21 Előzmény crash48
Így igaz, a top ötben van nálam, a magyar filmekben. Persze ehhez hozzájárul azoknak a színészeknek a játéka, akik haláluk után nagy űrt hagytak maguk után. A mai, fiatalabb nemzedéket nem is ismerem, ha néha valahol belefutok egy-egy rövid jelenetbe, olyan, mintha felolvasó esten lennék.
9/10
crash48 2019 dec. 14. - 19:07:23 9/10
Érdemes volt megnéznem a tv felvételt.Méltó a könyvhöz és a filmhez is,jóllehet azok színvonalát egyszerűen lehetetlen elérni olyan magasságról beszélhetünk.Elnézést az elfogultságért, de az egyik legjobb magyar regénynek és filmnek tartom.