Színház

Blackbird

előadás, 2007.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A "Kés a tyúkban" szerzőjének új, egyfelvonásos darabja egy törvénybe ütköző szerelmi kapcsolat visszatekintésben ábrázolt története. Newcastle-ben, egy fogtechnikai vállalatnál dolgozik Ray, az ötvenöt éves férfi, amikor egy este, megjelenik Una, egy 27 év körüli nő, akit alig ismer meg. Mikor rájön, hogy ki az, nem tudja, hogy Una azért jött-e, hogy bosszút álljon, esetleg megölje, vagy pedig egykori kapcsolatuk folytatását akarja.
Kettejük magasfeszültségű, szaggatott párbeszédéből bontakozik ki a történet. Mindegyikük azt mondja el, hogy ő mit érzett, hogyan élte meg a történetet és a következményeket, illetve, az egykori légyott után hogyan viselkedett, mit tett, hová ment, mit mondott az embereknek és a bíróságnak - vagyis nem azt ismétlik el, amit mindketten tudnak.
A történet lényege az, hogy tizenöt évvel azelőtt, az akkor negyvenes férfit az utcájában lakó család meghívja egy kerti partira, s akkor felfigyel a család 12 éves lányára, aki egész este csak őt bámulja. Nem marad érzéketlen, a lány pedig szinte üldözi szerelmével; cédulákat dug a kocsija szélvédője alá, stb. Titokban egy parkban találkozgatnak, ahol egy alkalommal a szex előszobájába jutnak el, majd pedig elhatározzák, hogy megszöknek a férfi kocsiján, és áthajóznak Hollandiába. El is indulnak, a kikötőváros, Newcastle felé. Az úton megszállnak egy kis szállodában ahol a lány elveszti szüzességét. Az együttlét után, késő este a férfi elmegy cigarettát venni, majd a magára maradt lány a férfi keresésére indul az éjszakában. Elkerülik egymást, a férfi megrémül, mikor visszatérve nem találja a lányt a hotelszobában, beül a kocsijába, és mindenütt keresi a városban, de nem találja; majd rémületében céltalanul elindul a sötétben a kikötőváros felé, hátha autóstoppal odament már a lány. A zokogó, kétségbeesett, szerelmes kislányt, aki ezt úgy éli meg, hogy szerelme elhagyta, egy idős házaspár találja meg; fölhívják a szülőket, akiknél már ott van a rendőrség. A férfi végül föladja a keresést, összeomlik, és egy országúti telefonfülkéből fölhívja a rendőrséget, és föladja magát. A tárgyaláson a lány menteni próbálja a férfit, akit 6 évre ítélnek. Azóta sem látták egymást. Most Una véletlenül meglátta Ray fényképét valamilyen fogtechnikai szaklapban és ezért jött ide. Az eltelt tizenöt évben Ray exisztenciát teremtett magának, és nevet változtatva él, mint kiderül, egy nővel. Unának jó állása van, és rengeteg szexuális kapcsolata volt, de most idejött, hogy tisztázza saját érzéseit. A feszült párbeszédben egyre mélyebbre hatolnak egymás és saját emlékeikben és érzéseikben. Egy ponton összeverekednek, amiből szenvedélyes csók lesz, és már-már lefekszenek egymással, mikor belép egy - tizenkét éves kislány. Mint kiderül, Ray új barátnőjének a gyereke valaki mástól. Hívja Rayt, azzal hogy anyu várja az utcán, hogy menjenek már haza. Ray kiküldi, és mikor Una szavak nélkül azzal vádolja, ez a kislány is áldozata, durván ellöki Unát, és megy az új családja után.
A darab érdekes dramaturgiával, szokatlan technikájú párbeszédben tárja föl a történetet. Ray és Una főleg szaggatott, befejezetlen mondatokban beszél, ami részben kitűnően érzékelteti, hogy milyen nehezen és milyen mélyről jönnek belőlük a mondatok.
A darabot 2005 augusztusában az Edinburgh-i fesztiválon mutatták be nagy kritikai és közönségsikerrel, Peter Stein rendezésében.

A(z) Komédium Színház előadása

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások