Színház

Bolha a fülbe

vígjáték, magyar, 2012.

Értékelés:

16 szavazatból
Szerinted?

Bár mi, magyarok bogarat ültetünk a másik fülébe, ha olyasmit közlünk vele, ami aztán nem hagyja nyugodni, a franciák bolhát. Persze nem szó szerint. A mondás eredete még a középkorra nyúlik vissza, amikor nem volt ritka vendég az emberi testen a bolha, a tetű, és egyéb ízeltlábú élősködők sora. Persze már akkor is igyekeztek mindent elkövetni, hogy megszabaduljanak a kis parazitáktól, de egy fülbe keveredett verdeső, mocorgó, csipkedő jószág különösen kellemetlen lehetett. A "bolha a fülbe" kifejezés első írásos említése a 14. századra datálható: egy meglehetősen buja francia versben fordul elő, ám egészen más jelentésben; a bolha itt a vágykeltés (eléggé sajátos) eszköze. Franciaországban ugyanis csak a 16. század vége felé kezdték a mondást a mai értelemben használni, egészen addig a másik iránt érzett vágyat szimbolizálta. A hollandok megint másképp értik; náluk, akinek bolha van a fülében, az izgága, ideges, nyughatatlan, ami - lássuk be - teljesen érthető.

A(z) Radnóti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2012. március 25., Radnóti Színház

Stáblista:

Szereplők

Victor Emmanuel Chandebise (Poche)
Raymonde Chandebise
Carlos Homenides de Histangua
Lucienne Homenides de Histangua
Camille Chandebise
Doktor Finache
Romain Tournel
August Ferraillon
Olympe Ferraillon

Hozzászólások

Edmond Dantes 2014 ápr. 11. - 17:40:17
Bocs, most látom h már írtam errõl tavaly...tényleg felejthetetlen "élmény" lehetett. Legszívesebben kiszedném ezt a második kommentet.
Edmond Dantes 2014 ápr. 11. - 17:37:13
talán OFF

Ha ez a produkció ennek egy kései utóélete:

http://www.port.hu/bolha_a_fulbe/pls/th/theatre.directing?i_direct_id=5967

akkor mi pár éve valami ilyesmit Szentendrén láttunk nyári elõadáson, szóval...szóval akkor nem folytatom. A folyamatos fegyverropogásra éjszakánként azóta is és még mindig felriadok :o) és eszembe jut a sok vérfagyasztó nézõtéri csönd a naaagy poénok után és térdcsapkodó kaczagások és nyílt szini tapsok helyett.
1101825 2014 ápr. 11. - 16:26:21
Én március 28-án láttam a darabot már harmadszor, és nagyon szégyenlem magam az elõttem szólók negative véleménye miatt, de NEKEM NAGYON TETSZETT! Sõt valószínûleg nem vagyok én ezzel egyedül, mivel bár már két éve játszák a darabot, de még mindig nagyon nehezen lehet rá jegyet kapni. Én középkorú vagyok, de elvittem már a gyerekeimet is az elõadára (19, 20 és 23 évesek) és nekik is nagyon tetszett, úgyhogy biztosan családosan van bennünk a hiba... Szóval mindennek ellenére ajánlom a darabot mindenkinek (ha sikerül rá jegyet venni).
abano 23 2013 dec. 22. - 13:09:00
A bolha a fülbe egy kitünõ vigjáték volt-lásd a Vigszinház parádés alakitáasát. A Mohácsi féle elõadás unalmas érdektelen! Miért?? Mert a Mohácsiak az eredeti szöveget átirják a maguk izlésére. Javasolom ezt ne tegyék, mert
az ugy jó ahogy Feydeau megirta.Ez jött le más rendezésein is!! Kár!!!!
Edmond Dantes 2013 okt. 04. - 15:48:09
Jó régen, tán már tízenéve láttam egy pesti szabadtéri Mohácsis Bolhát...az valami rettenet volt, máig emlékszem a véget-érni-nem-akaró hosszúságú, csikorgó, kínkeserves, szétlövöldözött produkcióra, de khm, nem mint örömködésre. Talán ez volt:
http://port.hu/bolha_a_fulbe/pls/th/theatre.directing?i_direct_id=5967&i_city_id=-1&i_county_id=-1&i_cntry_id=44&i_topic_id=4
Azt nem mondanám, hogy "soha többé Mohácsit", de azt igen,hogy soha többé Mohácsi-Bolhát..
2/10
kpolka 2013 szept. 30. - 12:08:22 2/10
Szombaton láttuk ezt a "fergeteges" darabot. Azt hiszem, a legfontosabb dolog, amit megtanultunk ezután, hogy soha de soha többé nem nézünk olyan darabot, amit a Mohácsi fivérek rendeztek..Nem tartom túl jó aránynak azt, hogy három darabból kettõrõl ki kellett menni....Viszont az az egy (Lilomfi az Örkényben tényleg jól sikerült)
Ez a darab rettenetesen hosszú, vígjátéknak indult de szenvedés lett belõle. Humor csak elvétve, vagy legalábbis én azt nem tartom humorosnak, hogy mindenki ordítozik a színpadon, szinte a 2. felvonás végére már elviselhetelen volt az állandó pisztolylövés, az érthetetlen ordibálás, ajtócsapkodás, ripacskodás.
Lehet, hogy velünk volt a probléma, fõleg ahogy elnéztem a nagyokat kacagó környezetünk, valószínû, de elég elkeserítõnek tartom azt is, hogy valakinek ez a humor.
Rengeteget járunk színházba, akár havonta többször is, mindenféle darabot szeretünk, megnézünk, nem arról van szó, hogy a humort vagy a kultúrát nem tudjuk értékelni...egész egyszerûen az az egyedi rendezési módszer, amivel a Mohácsi fivérek dolgoznak, többségében számunkra nézhetetlen.
Azt azért valaki megírhatja hogy a fõszereplõ kettõs szerepét elveszett ikertesóval, vagy mivel magyarázták :)

köszönöm
9/10
Mandzsi 2012 nov. 15. - 23:21:15 9/10
aranyos volt...picit talán lehetne rövidebb, de minden oké vele.
megérte az árát.



egy kis kritika: nagyon vékonyak a színésznõk. A rendezõk 3-4 kg-t elõírhatnának mindegyikõjüknek.
user11 2012 nov. 04. - 21:45:40
Nem értem, mintha más elõadást néztünk volna, csupa lelkes komment. Bár mind a bemutató környékén íródott. A tegnapi elõadáson nem volt "négy órán át tartó nevetés -orkán", átlagos komédia-színvonalat láttunk, ennek megfelelõ nevetéssel. Ennyit változott az elõadás fél év alatt? Nekem az eleje kimondottan unalmas volt, alig elõrehaladó párbeszédekkel, a 2 feleség beszélgetése kimondottan hamis volt. Aztán késõbb felpörgött, de az meg túl erõs lett, és a sok kiabálás és lövöldözés már fárasztott. Nekem nagyon nem volt eltalálva. Mohácsi Jánosra lettem volna kíváncsi, és hát a darab hosszán kívül más mohácsist nem láttam, még a színészi munka is gyenge volt 1-2 esetben, vagy rutin(Szervét, Adorjáni), vagy nagyon túlzó( Szávai, Kováts, Petrik, Csányi)volt, és Márton András meg valószínûleg rossz napot fogott ki a sok nyelvbotlásával. Nagyon tetszett Gazsó György, és jól mûködött Schneider Zoltán nálam, és korrentek voltak a mellékszereplõk.
Hogy a darab sokat változhatott, csak 2 észrevétel: Tegnap a szállodát már Felhergelt macskának hívták(nem Bagzónak, ahogy a kommentekben van), és Csányi mûvész úr nem dadogott, hanem , hát nem tudom, de nagyon az orrából beszélt.

Számomra az is furcsa volt, hogy a darabot végignézte egy nagy csapat általános iskolás. Hogy kerültek õk erre az elõadásra?
10/10
kaanm 2012 ápr. 16. - 10:37:06 10/10
Féltem a sok hasonló bohózat alapján, hogy megint olcsó ripacséria jelenik meg a színpadon. De nem ! Az elõadás mulatságos, eredeti, kiválóan kidolgozottak a jelenetek, nagyszerûek a színészek....remekül szórakoztunk. Kiváló vígjáték !Mindenki nézze meg !
10/10
FElepHánt 2012 márc. 29. - 18:19:18 10/10 Előzmény turmix
FeHér ElepHánt Kulturális Ajánló Portál www.toptipp.hu

BOLHA A FÜLBE Mohácsi János Radnóti Színház
Tíz évvel ezelõtt, a kormánykommandó einstandja után, nyári színpad épült a Károlyi-palota udvarán, szépségtapaszként játszotta itt a kaposvári társulat Feydeau alaposan megmohácsizott komédiáját. Kaposvár után itt is teljes volt a diadal, most a Radnóti csapata a legendás elõadással egyenrangút produkálva gyõzedelmeskedik.
Mohácsi János szoros emberfogással vezérli színészeit, mindegyikük képes megújítani stílusát, egyes alakítások kiemelkedõek, de a legnagyobb érdem az együttes káprázatos összhangja. Majd' négy órán át a viharos tombolás szintjén tartani a nevetés-orkánt, a legapróbb momentumtól a bõdületes gegekig minden pillanatban megtalálva a robbanékony komikumot, nem mellesleg még a karakterek pregnáns megrajzolásával is törõdni: bizony, ez rendezõi csúcsteljesítmény!
A hölgyeket Remete Krisztina igézõ szaténbe öltözteti, szerencsére nem korhû, hanem kreatívan mai formában. A Bagzó Macska örömtanya direktrisszének fekete ruháján, trópusi halak fluoreszkáló hátcsíkja vörösizzásban jelzi a gerincvonalat, enyhébb tónusban az értetlen szobalány, Andruskó Marcella hátán, sõt, az amorózó Adorján Bálint nyakkendõjén is megjelenik.
A nyugati világ külhoni bajnokai derekasan helytállnak: Schneider Zoltán adrenalin- és tesztoszteron-fûtötte hidalgója és Klem Viktor oxfordi orgánumú rögbi-celebje sokszínû harcmûvészettel terrorizálja a magunkfajta franciákat. Kováts Adél és Szervét Tibor párosa megerõsíti azt a régi igazságot, hogy a lenge orfeum-tündérek és a kemény katonák egyaránt kuplerosként végzik. Csányi Sándor, kitörõ örömünkre, végleg elhagyva a szépfiúi ürességet, újra pompás jellemábrázolással lep meg, dadogáson túl, kimunkált gesztusokkal formálja meg tragikusan komikus figuráját.
Petrik Andrea, Lucienne Homenides de Histangua sablonos szerepében is bevillantja karizmatikus egyéniségének bûvös erejét. A kifacsart grimaszok, kétségbeesett jajongások, tempósan intonált poénok a legjelentéktelenebb jelenetben is gyújtópontba állítják különös személyiségét. Nem mindennapi erõpróba Kovács Zsolt után a Chandebise-Poche kettõst színpadra állítani: Gazsó György mindkét alakját valami megmagyarázhatatlan hitelességgel hozza. Látszólag semmit se csinál, a hanghordozás, a kéztartás mikronnyi eltéréseivel, mesteri pauzákkal, bravúros tempóban teremti meg fantasztikus párosát.
Mohácsiék immár klasszikus komédiája végeláthatatlan ötlet-cunamival üti ki a nézõket, a színészeknek pedig megérdemelt jutalomjátékot jelent. Biztos, hogy az elkövetkezõ évtizedekben még sok városban teszi próbára a társulatot, kergeti ájulásba a közönséget.
10/10
Intergalaktikus ûrutazás 2012 márc. 24. - 22:18:24 10/10 Előzmény turmix
Április 7-én nézzük. A nyilvános próba szenzációs volt. Már nagyon várom az elõadást!
10/10
FElepHánt 2012 márc. 23. - 18:53:53 10/10 Előzmény turmix
Nyomtunk
pontot! (Nagyobbat nem lehetett...)
turmix 2012 márc. 11. - 17:11:02
Alig bírom megállni, hogy ne nyomjak máris pontot, olyan jó volt a nyilvános próba.
Az alapján mindenkinek ajánlom, hogy nézze meg, nagyon vidám darab.
A próbát végig röhögtük, köszönöm az élményt!