Színház

Brémai muzsikusok

színmű, magyar, 2014., 0 - 14 éves kor között

Értékelés:

4 szavazatból
Szerinted?

A Színház- és Filmművészeti Egyetem harmadéves színművész osztályának zenés mesterségvizsgája, az osztály első nyilvános bemutatója. A Grimm testvérek klasszikus meséjét Kocsis Gergő rendezőtanár rendezésében az osztály átirata alapján viszik színre, szórakoztató, új megközelítésben. A szereplők gazdájuknál kegyvesztett, de kedves háziállatok. Mindannyian számkivettek, csak a jó szerencséjükben reménykedhetnek, mivel ilyen-olyan okokkal az ember meg akar szabadulni tőlük. A kutyát el akarja altatni, a kakasból pörköltet tervez... Az állatoknak menekülniük kell. Ki is jutnak a semmibe. De hova tovább? Sosem voltak még a farmon kívül. A szamár folyton egy Bréma nevű helyet emleget, ahol minden szép, nincs stressz, mindenki azt csinálja, amit akar, és senki sem felesleges. Úgy határoznak, hogy oda mennek, bárhol is van az, megtalálják. Zenés előadás, családi szórakozás, kellemes élmény mindenkinek.

A(z) Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) előadása

Bemutató időpontja:

Stáblista:

Szereplők

Tibor kutya
Kucu néni (Panda)
Weismann (patkány)
Ferkó görény
Félix görény
Schwarzmann patkány
Frici görény
Újonc kutya
Grünwald patkány
Franciska görény

Hozzászólások

10/10
FElepHánt 2014 okt. 22. - 14:23:06 10/10
FeHér ElepHánt Kulturális Ajánló Portál www.toptipp.hu

A BRÉMAI MUZSIKUSOK---Kocsis Gergõ---III-os Máté-osztály---Ódry

A vérszopó görénycsapat alapos pusztítást végez a baromfiudvarban, Dér Zsolt, a zselézett tarajú Kakas dalban kukorékolva gyászolja háremét. A kutyák lelkesen nyomoznak, az állatfarm lakói bosszúálló hadjáratra kelnek, mely lassacskán Bréma felé vált irányt. Mûködik a rasszizmus, a megvetett patkányok hiába próbálnak csatlakozni.
Maga az Osztály írt Grimm meséjébõl a darabot, szellemes dialógok, csattanós poénok záporoznak, az állati szövegek egyénítése is sikeres. Az invenciózus zene Kovács Adrián és Mátyássy Szabolcs munkája, a szövegíró Vecsei Miklós már az elsõ számban brillíroz: az "IÁ" szótagból, (tragédIA, mánIA, demokrácIA, stb.) építi fel a Szamár-himnuszt, melyet a báván
mosolygó, usanka-füles Baki Dániel megejtõen dús orgánuma elementáris humorral szólaltat meg.
Nagy nehezen az élénk mimikájú Figeczky Bence vezette patkány-trió is csatlakozik, a kínai vendéglõben a házigazda Panda, Ember Márk fogadja a vándorokat, de ide érkezik a baseball-ütõs görénysereg is. Kitör a háború, Olasz Renátó barna mezben, Papp Endre feketében csap össze, Gyöngyösi Zoltán és Georgita Máté harci piruettjeire Medveczky Balázs nagyívû kickbox rúgásai válaszolnak. Eszméletlen lendület, szédítõ mozgások, robbanékony dinamika: Hegymegi Máté koreográfiája a színpadi harcmûvészet új dimenzióit mutatja meg.
Nagyszerûen funkcionál Kálmán Eszter egyszerûségében találó, lécekbõl ácsolt díszlete, jelmezei maszk és állatságok nélkül, ötletes stilizáltsággal karakterizálnak. Kedvencünket, a Bárányt is csak a fejre húzott kapucni és a kötés bunda-textúrája hitelesíti.
A második részben csökken az akciózás, teret kapnak viszont a magánszámok, többen is kitûnnek hatásos muzikalitásukkal. Bodoky Márk mercutiós búcsújában "miau"-ba hal, Blahó Gergely kutya-songjára a mágikus hangú Kölyökutya, Osváth Judit licitál, de nem marad le a széphangú Görény-nagyasszony, Kiss Andrea sem. Rujder Vivie báránypatáit meresztgeti, kitûnõ alakítását bûbájos bárány-balladával tetézi.
Kocsis Gergõ rendezése egy perc nyugtot sem hagy a katzagásba bódult közönségnek, a legkisebb humor-lehetõséget is kihasználja, szívderítõ produkciót hoz létre az elementáris tehetségû osztállyal. És ezt az elõadást Nullától Száz éves korig nézhet bárki, vidámság és mese, tanulság és gyönyör!