Színház

Buborékok

vígjáték, 3 felvonás, 165 perc, magyar, 2004.

Értékelés:

7 szavazatból
Szerinted?

"A családi boldogságnak legfőbb föltétele, hogy a férj nejének minden kívánságát teljesítse" - mondja Solmay Ignác földbirtokos erős akaratú neje, Szidónia. Lányával, Szerafinnal bármire képesek, hogy férjeiktől ruha- és ékszerszámláikra kicsikarják a pénzt: a vásárlókörutak és társasági események után fennmaradó időt ideálisan kitölti az otthoni intrika, zsarolás és pamlagra ájulás. Mikor azonban Szidónia estélyt ad, hogy házasulandó gyermekeinek fényes partit szerezzen, és Szerafin túlságosan önálló férjét megrendszabályozza, elindul a mesterkedések és félreértések lavinája.

Mamlasz kérők és elbűvölő szerencsevadászok pályáznak egymás nem létező vagyonára. Szerafin szigorú erkölcsű férje korrupción kapja magát. A bőbeszédű vidéki rokon mindenkit őrületbe kerget. A ház ura, Solmay Ignác félénken lázad és bátran engedelmeskedik, de nála is betelik a pohár, amikor látja, hogy vagyonának lőttek, gyermekeit Szidónia ellenállhatatlan jóakarata romlásba dönti, és már harmadszor kellene ugyanazt a számlát kifizetnie.

A vágyálmok és hazugságok buborékai szétpattannak, ám Szidónia nem törik meg: ha az anyagi csőd miatt a fővárosi felső tízezernek búcsút is intenek, majd maga köré gyűjti az elegáns társaságot Pankotán...

A(z) Nemzeti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2004. február 22., Nemzeti Színház

Stáblista:

Szereplők

Somlay Ignác (földbirtokos)
Szidónia (neje)
Béla (országgyűlési képviselő)
Rábay Miklós (osztálytanácsos)
Szerafin (neje, Solmay leánya)
Morosan Demeter
Tamás (fia)
Özvegy Sereczkyné
Chupor Aladár
Malvin (neje)
Gombos (ügyvéd)
Bango (kereskedősegéd)
Adolf (inas Solmaynál)
Relli (szobalány Solmaynál)
András (inas Rábaynál)
Betti (szobalány Rábaynál)

Alkotók

Hozzászólások

10/10
Gabriella54 2010 dec. 29. - 08:45:15 10/10
Arra bizony! A Nemzeti elõadása sem mentes bizonyos túlzásoktól, de abban a közegben teljesen helyénvalónak tûnnek, míg a tv-játék semmi más, mint ripacskodások sorozata :(
dreamer1 2010 dec. 28. - 20:46:51 Előzmény Gabriella54
Gondolom A Psota féle tévéjátékra gondolsz.
Én a Nemzetiét láttam a tévében mikor leadták nem fogott meg.A másikat késõbb láttam az tetszett jobban.Biztos másképp játszottak más színészek is játszották,de az sem volt rossz.
10/10
Gabriella54 2009 jún. 02. - 23:21:55 10/10 Előzmény Szaki_66
Most, hogy leadtak a tv-ben egy korábbi feldolgozást, jöttem igazán rá, mennyit változott a színjátszás! Az az iszonyú ripacskodás, ami a tv-játékban volt - valósággal fizikai fájdalmat okozott! Aztán beraktam a színdarabot és rögtön felvidultam :) Bájos, szellemes, ironikus alakítások, valóságos felüdülés volt!
DP@i 2009 jún. 02. - 22:37:50
Hagyományos színházi mû. Aranyos darab.
Szaki_66 2007 nov. 16. - 13:18:29
A Színház 2004-es kritikájának végén reményt említ. Számomra a darab 2007 tavaszán remek szórakozást, megfelelõ színházi élményt nyújtott több kiváló alakítással. Jó volt ott lenni!