Színház

Bunyósszív

színmű, 2011., 15 - 99 éves kor között

Értékelés:

5 szavazatból
Szerinted?

Jojo laza srác, de tényleg, a lazák leglazábbja: se melója, se csaja, se jövője - csak egy bandatagsága van, igaz, csicskási minőségben, de legalább tartozik valahova.
Leo fura egy vénember: bokszoló volt, mégis az aggokházában kötött ki; utál verekedni, mégis ragaszkodik a méltóságához
Leo azért került a zárt részlegre, mert kiütött egy ápolót, Jojo meg azért, hogy kifesse neki a falat, hála a bíróság bölcs mérlegelésének. És, ha már a kényszer egymásba terelte őket, hát beszélgetni kezdenek, beszélgetés közben rájönnek, hogy több közük van egymáshoz, mint gondolnák. És, ha már összekerültek, kitanítják egymást az élet és a túlélés apró mesterfogásaira, aztán nekiindulnak, ki-ki a maga útján, a világnak.

A(z) Kolibri Pince előadása

Bemutató időpontja:

2011. december 18., Kolibri Pince

Stáblista:

Szereplők

Leo (a szoba lakója, a hatvanas évei végét tapossa)
Jojo (kamasz, tizenhat körül)

Alkotók

Hozzászólások

10/10
FElepHánt 2011 dec. 23. - 19:00:26 10/10
FeHér ElepHánt Kulturális Ajánló Portál www.toptipp.hu
BUNYÓSSZÍV Bagossy László Kolibri Pince
Lutz Hübner két darabot is ír évente, ez az egy így is visszavonhatatlanul meggyõz színmûírói nagyszerûségérõl. Néhány négyzetméternyi térbe zárja össze két szereplõjét, ráadásul, a korkülönbség van vagy ötven év… A kiöregedett boxbajnok szobafogságban senyved az öregek otthonában, a kamaszfiú börtönhónapjait váltja ki a szobafestéssel. Egyre jobban megismerik egymást, a Vörös Leo randi-stratégiával segít, a mázolóvá szelídülõ áruházi szarka pénzt szerez a külföldre meneküléshez. Az ócskapiacon vasúti jegyet érõ forintokká válnak az aranyérmek, bajnoki serlegek, irány a Portugáliában élõ régi ellenfél, csupán az éber portásokat kell még kijátszani.
Bagossy László üveg-ketrecbe sûríti a cselekményt, úgy figyeljük, mint a vadakat az állatkertben. Többlépcsõs jelenet-sor, az ismerkedés stációi, csiszolt játék, emelkedõ feszültség. Bárdi Gergõ, aki már a Webárúház diák-közegében észrevetette magát, pattogó karakánkodás után megfogadja az udvarlási tanácsokat, laza könnyedséggel éri el a természetes hitelességet, vagány szövegeit is arányos hevülettel vezeti elõ. A fotelben gunnyasztó öregember lassúdad ébred tetszhalálából, egyre aktívabb lesz, kapva kap a menekülés lehetõségén, már a pontos haditervet is kidolgozza.Németh Tibor minimális gesztusokkal, annál intenzívebb lelki energiával szeretteti meg hajdani sampionját, összeszorul a szív, mikor nekiindul: „huszonhét másodperc a kijáratig…”
Csak az a fránya automata-sebváltó fog ki rajta, az õ Zsigulijában nem ilyen volt… Lemondõan süpped vissza a kucorgó vegetálásba, még egy esélyt azért ad még neki a sors, vagy
inkább Jojo találékonysága. A második kísérlet 3 másodperccel többet igényel, újra összeszorul a torkunk, együtt számolunk a szabadító harmincig: sikerül-e a szabadulás…
Gyönyörûséges karácsonyi ajándok: legyõzhetõ a generációk távolsága és örökké él a jobb
élet reménye. Bagossy László és a két színész alkotó-munkája elgondolkodtató élménnyé
varázsolja a plexi-cellába zárt elõadást. Kiütéses gyõzelem a Kolibri szorítójában!