Színház

Carmens - Dögölj meg, Kicsim!

előadás, magyar, 2007.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

"Színház az egész világ!" - kiált fel Shakespeare keserűn-vidáman. Játék az egész élet, a "NAGY DRÁMA", mindegy, hogy tragédia, komédia vagy mindkettő egyben. Az "ÁLLANDÓ", a NAGY ABSZTRAKT LEHETŐSÉG, ami mindig csak a KIS KONKRÉTUMOK TEMPORÁLIS pályafutásán keresztül nyilvánítja ki magát: Mici mackó vándorútja a gyerekszobától a szemétdombig. "Szeretlek, Kicsim!" engedi útjára gyermekét a jól szocializált amerikai klisé-filmben a gondos édesanya. "Dögölj meg, Kicsim!" - ereszti útjára konkrét manifesztációit a NAGY ÁLLANDÓ. Ilyen körülmények közt mi egyebet is tehetnénk? Játsszunk Shakespeare-rel együtt mi is, elszántan kiáltva: "Játék a tánc is!" S ha a tánc maga játék, legyen játék a címe is: játék a szavakkal. Ahhoz, hogy valameddig kihúzhassa itt, legalábbis "Chemical Agent Resistant Material"-ból kell lennie egy-egy "ENSemble"-nek, akárcsak a darab szereplőinek, legyenek azok szimbolikus, mégis vérmes női figurák, valódi "Carmen"-ek, társadalmi szerepek közt kallódó férfiúk ("Men"), vagy ezeknek mindenféle keveredései ("Miscellaneous").
Az előadás az élet viharában hópelyhekként kallódó figurákat villant fel, akik lehetnek akár egy szálloda halljában, egy vasúti pályaudvar várójában vagy bárhol. Nem viaszból, hanem belőlünk, "mi magunkból" vannak. Ismerjük őket. Tudjuk, mert megtapasztaltuk, hogy valamennyiünkben ott riszálja farát az öntörvényű, önző, senkivel, még önmagával sem törődő céda, a rózsát dobó csábító, a fékezhetetlen nő. Mert a tapasztaláson át szemléljük a világot, hogy akármit teszünk is, vár ránk a nagy kompozíció zárása.
Táncosok: meghívott előadóművészek és a CSAK Táncműhely II. évad-kurzusának válogatott kortárs táncművészeti növendékei.

A(z) Nemzeti Táncszínház előadása

Bemutató időpontja:

2007. április 30., Nemzeti Táncszínház

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások