Színház

Cyrano de Bergerac

előadás, magyar, 2009.

Értékelés:

5 szavazatból
Szerinted?

Ki ne ismerné a már szinte közmondásossá vált figura, a nemes lelkű, gyöngéd lovag, Cyrano történetét, aki párbajban, harcban, szócsatában verhetetlen, ám a szerelemben egyetlen igazi, legyőzhetetlen ellenfele van: tulajdon, hatalmas orra?

Az ősbemutatón a kritika kétkedve és felháborodással, a közönség annál nagyobb lelkesedéssel fogadta a darabot. A romantika után, a naturalizmus idején született egy dráma, mely a maga kalandosságával, szellemességével, bravúros dialógusaival és megható érzelmességével az 1897-es bemutatón egy csapásra meghódította a nézőket, s népszerűsége azóta is töretlen.

Ennek a töretlen népszerűségnek az oka az, hogy nem csupán romantikus történet tárul a néző szeme elé: bonyolult szerelmi háromszögről van szó, melyben a szép, ifjú, ám üresfejű kadét, Christian és Cyrano, a bölcs, okos, sziporkázó szellemű lovag verseng egyazon hölgy, Roxán kegyeiért... A csatatéren folyó harc mellett megküzd egymással a szellem, szépség, szerelem, barátság és önfeláldozás...

A kérdés örök és időtlen: vajon mi erősebb, a szerelem vagy a barátság, s mi fontosabb, a szépség avagy a szellem?

A(z) Magyar Színház előadása

Bemutató időpontja:

2009. november 6., Magyar Színház

Stáblista:

Hozzászólások

EIB 2017 febr. 04. - 14:54:53
Tartok tõle, hogy ezt nem ebbe a topicba akartad írni, mivel a Magyar Színház elõadása tudtommal már elég régen nincsen mûsoron.
1/10
geminicorazon 2017 febr. 03. - 22:49:36 1/10
Szörnyû!!!
Az elsõ felvonás 2 órás volt.
A másodikra nem mentünk vissza!
Persze, aki modern darabot, az újraértelmezést szereti annak nagyon be fog jönnyi!
2/10
csuribuksi 2009 nov. 24. - 11:39:35 2/10
Az elsõ csalódás a Magyar Színházban. Unalmas darab, nem élvezhetõ.
3/10
LR 2009 nov. 18. - 17:00:54 3/10
Kamasz fiammal néztük meg az elõadást. Erkély balközép, harmadik sor. Az elõadás elsõ húsz percébõl gyakorlatilag semmit nem láttunk, mert a színpad elsõ harmadában játszódik. Az egész erkély egy emberként állt fel, dõlt elõre, fészkelõdött. Azt gondolom, a próbák alatt bizony erre is oda kéne figyelni, esetleg a rendezõ vehetné a fáradságot, és "bejárhatná" a nézõteret ilyen szemmel. Ezt a mûfajt rádiószínháznak hívnám, de azt nem 2700 Ft/darab áron adnák.