Színház

Deilephila

színmű, magyar, 2011.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

A KOMA Bázisnak helyet adó XV. kerület legendáit kutatva született a Koma Társulat legújabb produkciója. Az előadás történetei és szereplői valóság és fikció keveredése. Olyan karaktereket, helyzeteket, emberi kapcsolatokat vonultatnak fel, melyekre nemcsak a kerület lakói, de mindannyian ráismerhetünk. A több mint 100 évet felölelő jelenetek emberi sorsokról készített pillanatfelvételek, melyeken halkan sírunk, és hangosan nevetünk.

Társadalmi, szociális és identitásbeli sokszínűség jellemzi a Budapest északkeleti városkapujánál elhelyezkedő peremkerületet.
A kerület legendáit kutatva a helyi lakosságnak köszönhetően számtalan érdekes, színpadra kívánkozó történetet megismerve, az új bemutatójuk jelenetei több mint 200 évet ölelnek fel. A cselekmény a kerület olyan emblematikus helyszínein játszódik, mint például a 20. század eleji Pestújhely, a kertvendéglők és korcsmák világa, a palotai erdő, mely akkoriban a tiltott párbajok központja volt, a Rákospalotai MÁV telep pezsgő kulturális színterei, vagy a 70-es években felépülő újpalotai lakótelep.

"A lakók viszonya a kerülethez épp olyan mértékben érdekel bennünket, mint a tőlük hallott izgalmas históriák. Ebből kifolyólag a XV. kerületi Dózsa György Gimnázium diákjaival közösen alkottunk jeleneteket három régi történetből kiindulva, októberben pedig egy hetet töltöttünk a Kontyfa Középiskolában, ahol a diákok Újpalotához kötődő élményeiből állítottunk össze egy kisebb produkciót. A tanulók gazdag ötletei éppúgy beépülnek készülő előadásunkba, mint az idősebb generáció történetei."

A(z) KOMA Bázis előadása

Bemutató időpontja:

2011. december 17., KOMA Bázis

Stáblista:

Hozzászólások

9/10
FElepHánt 2012 febr. 26. - 15:16:19 9/10
FeHér ElepHánt Kulturális Ajánló Portál www.toptipp.hu

DEILEPHILA Felhõfi-Kiss László KOMA Bázis
A budai hegyvidék bágyadt eleganciájából Rákospalota zegzugos mélyvilágába költözött a KOMA, példamutató lokálpatriotizmussal azonnal egy anekdotikus kollázst készített, Ó- és Újpalota történetébõl.
A panel-világ születése: a temetõ helyén épülnek az új lakótömbök, hiába próbálkoznak a gyászolók, Valcz Péter akkurátus rendõre, leküzdve a keresztfiúi kötõdés nehézségeit, erélyesen távolítja el, a hajdani keresztanyai ajándékaira hivatkozó Lass Bea vezette komor gyülekezetet.
Régi szép falusi idõk: a polgármesteri hivatal kihelyezett üléseit a kedélyes vendéglõben tartja, váratlan vendégként toppan be, a kulturális életet bõkezûen támogató grófnõ, a múlhatatlan eleganciájú Szabó Vera személyében, akit az ötvenes években hortobágyi táborba deportálnak. Jobban jár a vendéglõs, Polgár Péter patinás mûintézetében, üzletvezetõként mérheti a keverteket.
Az epizódok, Felhõfi Kiss-László míves rendezésében egységes egésszé állnak össze, az együttes kiválóan játszik, több szép feladat is jut mindenkinek. Fekete Zsolt a családitabló motyogó nagypapája, de hasonlóan emlékezetes mindenttudó helybeliként, Szabó Vera az alsóbb néposztályba sorolva, a rideg anya figuráját is érzékletesen rajzolja meg.
Könnyelmû ficsúr a községházán, majd szenvedélyes lepkegyûjtõ kamasz: Mohai Tamás remekel, mint a címadó rákospalotai ritkaság, a Deilephila szakértõje. Pufók szakácsnõ, - végenincs helyrajzi ismertetõvel útbaigazító, kerékpáros asszonyság: Lass Bea alul kezdi, mesteri karakterképei a Csárdáskirálynõ primadonnájának káprázatos belépõjében csúcsosodnak. A díszlet-szõnyeglámpácskái kigyulladnak, a furcsa sorsú városrész emlékei poétikus fényben ragyognak elõ. Merész vállalkozás történet, konfliktus, szereplõk nélküli darabbal kiállni, a KOMA társulatának, Felhõfi Kiss-László vezetésével sikerült a rendhagyó kísérlet. Reméljük, a közönséghez hasonlóan, az Önkormányzat urainak magas tetszését és támogatását is elnyeri a kitûnõ produkció.