Színház

Díszítők

felolvasószínház, magyar, 2015.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Valamelyik nagy színházunk díszletraktárában illetve a díszítők szobájában vagyunk. Este háromnegyed hét van. Mindjárt elkezdődik az előadás, az ügyelő színpadra szólítja a színészeket, a műszakot. Az öt díszítő, akik még az utolsó percben is apró-cseprő gondjaikon vitáznak, elindulna a színpad felé, azonban az ajtó zárva van, s nem tudják kinyitni sehogy. Bezárva, összezárva, sérelmeiket felhánytorgatva kell együtt maradniuk, miközben odakint elkezdődött az előadás. Igen meglepő, hogy ők viszont nem hiányoznak senkinek. Mintha szokott módon végeznék feladatukat. A beszélgetések egyre fájdalmasabbak, egyre mélyebbre vágnak egymásba is. Talán csak sejtik, hogy valakinek közülük áldozatot kell hoznia...
Részlet a drámából: "(Kovács megelőzve Zsótot, nagyon atyaian) Büdös vagy fiam, mert nem mosdol, mert iszol, mint az állat, mert berúgsz, behánysz, és nincs erőd megmosdani se, olyan részeg vagy. Csak alszol, itt alszol a színházban, ami nem szálloda, neked mégis megengedik, hogy itt aludjál és mosdjál, de te nem mosdol, csak iszol, mert akkora nagy bánatod van, hogy azt csak részegen tudod elviselni, pedig az az igazság, hogy nincsen neked semmi bajod, se a szegénység nem bánt, se az anyád nem hiányzik, csak az bánt, hogy te is pontosan tudod, hogy iszol és büdös vagy, és ezért senki se szeret melléd kerülni a színpadon."

A 2014-es Ünnepi Könyvhétre jelent meg a Kortárs Kiadó gondozásában Csikós Attila Díszítők című kötete, melyben három egyfelvonásos és egy verses monodráma olvasható. A Kiadó nagy hangsúlyt fektet a kortárs irodalom, azon belül a drámairodalom legfrissebb műveinek bemutatására. A Díszítők a Kortárs Dráma sorozatban lát napvilágot.
Csikós Attilát Zalán Tibor ajánlotta a kiadó figyelmébe, amikor a szerző Trió című darabját rendezte a Szarvasi Vízi Színházban, a Békéscsabai Jókai Színház pályázatára beküldött munkák felolvasószínházi programjain. A szerző főleg prózai munkáiról lehet ismert, pedig éveken át volt dramaturgja számos előadásnak Budapesten és vidéken. Csikós Attila számos napilapban, magazinban publikált.

A(z) Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Kultea előadása

Stáblista:

Hozzászólások