Színház

England

előadás, 60 perc, angol, 2009.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Az elmúlt évek legnagyobb angol sikerdarabja!
Adott egy galéria, benne két tárlatvezető, egy beteg és egy egészséges szív egymástól több ezer kilométer távolságban és egy felkavaró tanmese a dolgok relatív fontosságáról és valódi értékéről. Egy halálos beteg fiatal nőnek átültethető szívre van szüksége: gyógyulása minden pénzt megér, ugyanakkor valakinek az életébe kerül. Túlélési ösztön, lelkiismeret-furdalás, végletes gátlástalanság és teljes tehetetlenség - az ENGLAND a nemzetközi migráció és szervátültetés világába enged bepillantást. Egy szív az egyik mellkasból a másikba, egy ország kultúrája egy másik országba, egy színdarab egy galériába, egy elgondolkodtató, provokatív történet a néző fejébe vándorol.

A Platán Galériában Tim Crouch - a darab írója - és partnernője lesznek műértő kalauzaink. Színpad nincs. A képek, installációk, fotók lakta térben mégis színház születik. A szerepüket a nézőktől karnyújtásnyira alakító színészek játékából lehengerlő egyszerűséggel bontakozik ki a történet. Tim Crouch-ot Európa legprovokatívabb, legmerészebb színházi alkotói közt tartják számon. Munkáiban a színház esszenciáját, a színházi élmény természetét vizsgálja. Fontos számára a színész, a darab és a néző közötti kölcsönös kommunikáció megszületése.

A MY ARM (2003) és az OAK TREE (2005) után az ENGLAND is nagyon kedvező fogadtatásban részesült és 2007-es bemutatója után számos rangos díjjal ismerte el a színházi szakma. Sikerét mi sem mutatja meggyőzőbben, mint, hogy a budapesti előadások után, 2009 tavaszán a londoni National Theatre és a Whitechapel Gallery 6 hétig folyamatosan játssza ezt a rendkívüli darabot.
"Ég a vágytól, hogy provokáljon." - The Guardian
A Platán Galériában Sugár János Tűz a múzeumban című kiállítása látható, a Lengyel Intézet kiállítóterében pedig a Suttogsz című fotókiállítás lengyel és magyar képzőművészek - Anita Andrzejewska, Czeizel Balázs, Detvay Jenő, Agnieszka Kamińska, Jowita Bogna Mormul és Szombathy Bálint - részvételével.

A(z) Trafó előadása

Bemutató időpontja:

2009. április 8., Trafó

Stáblista:

Hozzászólások