Színház

Erőltetett menet

előadás, 30 perc, magyar, 2009.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Táncelőadás alapjául szolgáló vers nemcsak tartalmában, de szerkezetében is drámai és így kiválóan alkalmas színpadi adaptációra. Radnóti szövegét sajátos tördelése képverssé teszi, ez a rajzolat pedig a táncelőadás színpadképének integráns részévé vált.

A koreográfia egésze az Erőltetett menet című rövid vers gondolatkörére épül, a színpadi feldolgozás, illetve Korai Zsolt videóművész animált hátterei lehetővé teszik, hogy a Radnóti-vers látomásos képei és a vers keletkezésének történelmi körülményei, absztrakt formában, áttételesen, is megjelenjenek művészi szerkezetbe ágyazottan.

Radnótinak ez a verse, melynek már a címe is az emberi test fizikalitását és a mozgást emeli ki, különösen alkalmas a koreográfiai (mozgásszínházi) feldolgozásra. A talpon maradás, a talpra állás, a felegyenesedés, a lelki, fizikai és szellemi gravitáció leküzdése a vers tétje, mert adott az élethelyzetben éppen ez az élet utolsó esélye. Mindaz, ami a táncnak is lényege ebben a szövegkörnyezetben tehát nem pusztán illusztráció, hanem primer módon válik lényegi kifejezéssé.

A(z) SÍN Kulturális Központ előadása

Bemutató időpontja:

2009. október 7., SÍN Kulturális Központ

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások