Színház

Európa (Europe)

felolvasószínház, 2009.

Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

David Greig 1969-ben született Edinburghban. Nigériában nőtt fel. Később a Bristol Egyetemen drámaírást tanult, napjaink egyik legismertebb skót drámaírója és színházrendezője. Darabjait többek között a Royal Court, a londoni Nemzeti Színház, a Royal Shakespeare Company játssza. Jelenleg a skót Nemzeti Színház dramaturgja. Első bemutatója 1992-ben, Glasgowban volt. Magyarul mindezidáig egyetlen műve volt elérhető: az A kozmonauta utolsó üzenete a nőnek, akit szeretett az egykori Szovjetunióban című darabot Upor László ötlete és fordítása alapján az Előszínpad olvasta fel 2004-ben. A Kortárs Drámafesztiválon bemutatott Europe (Európa) című darabját 1993-ban írta, azóta számos előadásban került színre szerte a kontinensen, könyvformátumban pedig háromszor is megjelent Nagy-Britanniában.

A határ menti közép-kelet-európai kisvárosban látszólag minden a szokott mederben folyik. Ám kisvártatva két idegen érkezik a vasútállomásra, ahol a vonatok nem állnak meg többé. A két utazó - apa és lánya - felpezsdíti az állóvizet: minden városlakónak újra kell értelmeznie saját szerepét és helyét a közösségben, méghozzá az újonnan érkezettekhez képest. Vajon a "mások" beépülhetnek-e egy kisközösségbe? Vajon el lehet-e menni, ha nem jó ott, ahol vagyunk? Vajon léteznek-e még határok az egyesített Európában? E kérdésekre keresi a választ David Greig 1993-as darabja, mely szinte látnoki pontossággal jósolta meg bő másfél évtizeddel korábban a jelen közép-kelet-európai állapotait.

A(z) Merlin előadása

Stáblista:

Hozzászólások

10/10
FElepHánt 2009 nov. 22. - 13:51:05 10/10
Erõs a darab, sajnos, aktuális is. Nálunk most kezdõdik az öldöklés, gyújtogatásban már régen az élen járunk. /...Pengeélen!/
Szellemes a krétával rajzolt "háttérvetítés",
a frissen végzettek kiválóan mûködtek, ne is emeljünk ki senkit, ... - na, csak kettõt legalább: Petrik Andrea és Klem Viktor!