Színház

Felhők között

előadás, 1 felvonás, 80 perc, perzsa, 2009.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

A sötétben lassan körvonalazódik egy fiatal férfi alakja: bársonyos hangon a száműzetésről, a menekülésről beszél. Később csatlakozik hozzá egy nő is - anya, barát, szerető? Iránból származnak mindketten, az ígéret földjét keresik, be akarják venni az Európa nevű erődítmény falait. A hosszú út a Horvátországot Szlovéniától elválasztó hegyek meredélyein, majd Olaszországon át vezet... De van-e tovább?

A fiatal iráni drámaíró és rendező, Amir Reza Koohestani darabja nem csupán egy utazás története. Költői szépségű szöveg, visszafogott monológok, tömör párbeszédek, egyszerűségükkel megkapó és zavarba ejtő képek. Két ember sorsa fonódik itt össze térben és időben, valóság és mítosz határain.

Amir Reza Koohestani 16 éves kora óta ír történeteket, melyeket kezdetben a sirázi helyi lapban publikált. Mielőtt 1999-ben 21 évesen megírta első saját színdarabját, próbálkozott filmrendezéssel és színészkedéssel is. Második darabja (The Murmuring Tales) hazájában, Iránban, harmadik (Dance on Glasses) pedig világszerte hozta meg neki az elismerést. A nemzetközi fesztiválok gyakori vendégének számító perzsa művész jelenleg Manchesterben él, ahol lassan befejezi színháztudományi tanulmányait.

Az Amid the Clouds című darabot a szerző 2004-ben írta a londoni Royal Court Theatre "The 2004 International Residency for emerging Playwrights" programjának ösztöndíjasaként és a budapesti vendégjáték voltaképp búcsúelőadás: ez az utolsó alkalom, amikor látható a produkció.

A(z) Trafó előadása

Bemutató időpontja:

2009. május 18., Trafó

Stáblista:

Hozzászólások